Infantino na čelu FIFA-e još četiri godine: Volim vas sve

16.03.2023.

11:26

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Gianni Infantino

Gianni Infantino

Foto: Jean Bizimana / REUTERS

Švicarac Gianni Infantino ponovno je izabran na mjesto predsjednika FIFA-e, bez protukandidata i aklamacijom na 73. kongresu krovnog tijela svjetskog nogometa u ruandskom Kigaliju u četvrtak. Infantino ovu dužnost obnaša od 2016. godine.

Infantino (52), kojega su potvrdili delegati 211 saveza članica, mogao bi ostati na čelu svjetskog nogometa do 2031., iako statut FIFA-e predviđa najviše tri četverogodišnja mandata, no njegov prvi trogodišnji mandat, koji je počeo 2016., smatra se nepotpunim.

- Volim vas sve, reagirao je šef svjetskog nogometa pred okupljenima nakon izbora. Prije toga je podnio finacijski izvještaj u kojem FIFA pokazuje solidnu financijsku bilancu, s povećanjem prihoda od 18 i 45 posto tijekom ciklusa 2019-22 u usporedbi s prethodnim, što omogućuje FIFA-i da dodatno poveća svoje subvencije konfederacijama i federacijama.

Infantinov glavni projekt za sljedećih nekoliko godina bit će Svjetsko prvenstvo 2026. koje organiziraju SAD, Kanada i Meksiko, s povećanjem s 32 na 48 reprezentacija. Odabirom grupne faze s dvanaest skupina po četiri momčadi, SP će skočiti sa 64 na čak 104 utakmice, čime će eksplodirati prihodi od ulaznica i privući još više televizijskih kuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!