Policija: Navijači su ubacili baklju u puno policijsko vozilo

22.05.2022.

13:33

Autor: A.M./HRT

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare

Foto: HTV / HRT

"Ništa nije ukazivalo da će doći do ovako nečega. Sve do ovog incidenta sve je bilo u najboljem redu. Situacija je bila takva da je dobro da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu. Za sada ništa ne ukazuje da su policijski službenici prekoračili ovlasti", rekao je na konferenciji za medije povodom sinoćnjih nereda na odmorištu Desinec na autocesti Zagreb - Split načelnik PU zagrebačke Marko Rašić.

Govorili su još zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić.


Uz njih su bili i zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek, voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Midhad Arifović i voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti.

- Htio bih naglastii nekoliko važnih činjenica koje se direktno odnose na događaje na postaji Desinec. U većoj mjeri je naarušen javni red i mir i policija je postupala u skladu s time. Kao što je svima poznato sinoć je odigrana utakmica Dinamo - Hajduk. To je za nas događaj visokog rizika i ozbiljno mu pristupamo. Imamo iskusne djeatnike s bogatim iskustvom u osiguranju takvih utakmica. Osiguranjem je rukovodio sam načelnik Policijske uprave, tako da je to najveća moguća razina. Plan provedbe mjera ocjenjujemo vrlo dobrima, angažiran je dovoljan broj policijskih službenika. Dokaz je da je cijela sezona s nizom visokorizičnih utakmica odrađena bez incidenata, kaže Damir Barić.


- Iz medija uočavamo da se kao potencijalni problem događaja u Desincu navodi nemogućnost ulaska navijača s transparentima na stadion. Prije četiri dana je organizator utakmice javio navijačima proceduru ulaska s transparentima. Potrebno je bilo prije utakmice donijeti transparent na pregled, no navijači Hajduka su se na to oglušili i htjeli direktno ući na stadion. Policija je tu samo u ulozi osiguranja i provedbe odluka organizatora, tako da to nema veze s policijom. Nakon neodobravanja ulaska s transparentima svi navijači Hajduka ostali su izvan stadiona i u jednom trenutku izrazili želju da krenu za Split. Organizirali smo kolonu. Cijela trasa do Splita bila je osigurana, dodao je.


- Ništa nije davalo naslutiti da će se ovako nešto dogoditi, no u jednom trenutku navijači su blokirali sve tri prometne trake i krenuli u napad na policijske službenike. Kolege su bile brojčano višestruko nadjačane, bilo je 16 policajaca,  a počinitelja i nekoliko stotina. Napad je bio agresivan, uz uporabu raznih predmeta, poput palica, boca, kamenja, lanaca, vatrogasnih aparata, svega što su našli na prostoru benzinske postaje. Kad se nisu smirili na naredbe policajci su ispucali nekoliko hitaca, da dozovu pomoć i kao opozorenje da prestanu s napadom. Navijači su potom u jednom trenutku stali i druge snage su uspjele doći i raditi na uspostavi javnog reda. Velik broj navijača uključen je u napade, no i veći broj policijskih službenika postupao je na različite načine. Intenzivno radimo na utvrđivanju svih činjenica, velik je broj aktivnosti i potrebno je vrijeme za procesiranje svih događaja i informacija. Volio bih još naglasiti, ima različitih napisa u medijima, poput onih da je "sinoć postupala Mamićeva policija". To smatramo krajnje uvredljivim, posebno kad imamo 20-ak ozlijeđenih službenika. Policija je sinoć radila svoj posao u  cilju zaštite javnog reda i mira, ali i zaštite života svih. Napad je izvršen i raketama, a znate što znači otvoreni plamen na benzinskoj postaji, zamislite da je došlo do zapaljenja i eksplozije na benzinskoj postaji. Stavite to u prvi plan, to je najvažnije, kakva je to bila opasnost za sve u okolici, zaključio je zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Barić.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić kaže:


- Ništa nije ukazivalo da će doći do ovako nečega. Sve do ovog incidenta sve je bilo u najboljem redu, priveli smo 20-ak osoba. Četiri policijska službenika su uporabila vatreno oružje, trojica su pucala samo u zrak, a jedan je ispalio 11 hitaca i u betonsku površinu. Nakon odbijanja metaka od betona je došlo do ozljeda dvojice navijača. Nakon toga policajci su htjeli pružiti pomoć napadnutim kolegama, no i oni su zaustavljeni od navijača, pa su i oni bili prisiljeni pucati, jedan je policijski službenik ispalio dva metka u zrak da bi uspjeli pomoći kolegama okruženima na benzinskoj postaji, gdje su već navijači uspjeli u njihovo vozilo ubaciti jednu zapaljivu baklju. Situacija je bila takva da je dobro da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu. Nakon toga stiže pomoć i uspostavlja se javni red i mir, navijači su potisnuti. Jedan dio navijača prelazi na trak koji ide iz pravca juga, gdje ih službenici PU zadarske potiskuju da ne bi ugrozili ivlastite i tuđe živote. 


- Dvojica navijača su ozlijeđena vatrenim oružjem, jedan ima teške ozljede u vidu propucavanja potkoljenice, a drugi je samo okrznut i ima lakše tjelesne ozljede. Imamo inforamcija da se danas u Splitu javio još jedan navijač s propucanim stopalom, koliko znamo obrađen je i nije zadržan na liječenju, pa pretpostavljam da se radi o lakšim ozljedama. Dobili smo informaciju i da se još jedan navijač javio liječnicima, također bi se moglo raditi o prostrijelnoj rani, dakle sve skupa četvorica vjerojatno imaju prostrijelne ozljede. Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba. Očevid je završio iza 11 sati, obrađeno je više od 100 predmeta, slijede daljnja vještačenja. Zasad su privedena 43 navijača i radi se kriminalna istraga, zasad postoji sumnja da su počinili djelo izazivanja nereda, rekao je Rašić i zaključio:


- Moram se zahvaliti policijskim službenicima koji su požrtvovno branili sebe, kolege, ljude na postaji, ali i navijače da ne dođe do neželjenih posljedica, s obzirom na zapaljiva sredstva koja su bacali bez razmišljanja, a znamo da je to vrlo opasno za benzinsku postaju.

Na postaji je bilo 16 policijskih službenika, koji su napadnuti od nekoliko stotina navijača. 


- Teško mi je reći koliko je ljudi bilo u kombiju, ali u njemu su bila najmanje trojica, možda i više policijskih službenika, i onda je u vozilo ubačena baklja. Navijači nisu prestali s napadom nakon pucanja u zrak. Inače ne bi bilo ni potrebe pucanja u tlo, rekao je Rašić.


Barić se osvrnuo na navode da navijačima nije bio dopušten izlazak iz vozila i da su oni spontano izašli iz vozila iz protesta, jer nisu imali hrane ni vode:


- Iz svega vidljivog jasno je da je napad s njhove strane bio pomno pripremljen i dogovoren. Zablokirali su i ulazak i izlazak na postaju ,da bi spriječili kolege da se priključe. Na vaše pitanje je li nedostatak vode dovoljan razlog da se napravi ovako nešto i ugroze životi policijskih službenika, neka javnost o tome prosudi. Zaustavljanje je bilo planirano. Uporaba sredstava prisile bilo je razmjerno, prvo upozorenje, zatim uporaba tjelesne snage i nadražujučeg sredstva te na kraju pucanje radi prizivanja pomoći. Intenzitet napada je bio takav da su životi policijskih službenika bili ugroženi. Potrebno je sve staviti u kontekst da bi se mogla ocijeniti reakcija policijskih službenika. Preuranjeno je to reći, ali moguć je ishod da će ovakvi napadi bili okvalificirani kao pokušaj ubojstva. 


Nadovezao se Rašić:


- Za sada ništa ne ukazuje da je riječ o prekoračenju ovlasti policijskih službenika.


- Poduzet ćemo sve da svi budu sigurni u predstojećim nogometnim utakmicama, odgovorio je Barić na pitanje o sigurnosti na finalu Kupa i utakmicama hrvatske reprezentacije koje slijede u Splitu, najavio je Barić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!