11:44 / 12.12.2018.

Autor: A.M./I.L.K./HRT

Dalić na predstavljanju knjige o Rusiji: Najljepše ljeto naših života

Zlatko Dalić (Igor Kralj/PIXSELL)

Zlatko Dalić (Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Zlatko Dalić u Kinu Europa u Zagrebu promovirao je svoju knjigu "Rusija naših snova - Kako smo Hrvatsku učinili najsretnijom zemljom na svijetu".
Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u Kinu Europa u Zagrebu promovirao je svoju knjigu "Rusija naših snova - Kako smo Hrvatsku učinili najsretnijom zemljom na svijetu".

Panel raspravu pogledajte ovdje!

Prije same promocije održana je panel-diskusija u kojoj su sudjelovali bivši izbornik i pisac predgovora Dalićeve knjige Miroslav Blažević, HRT-ov stručni suradnik Anton Samovojska, glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko i novinar Dražen Antolić.

Među brojnim uzvanicima bila je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a za uvod su Zaprešić Boysi otpjevali "Igraj moja Hrvatska" koju smo često slušali ovog ljeta tijekom SP-a u Rusiji.

"Knjiga je pisani zapis svega onoga od prvog dana kada sam postao izbornik do veličanstvenog dočeka. Opisuje jedno ljeto koje će sigurno biti najljepše ljeto u našim životima, san koji je postao stvarnost... Bit će pobjeda, bit će poraza, ali ovo što je u knjizi nitko nam ne može oduzeti i što se mene tiče nikada proći neće. Posveta je hrvatskim navijačima, posebno onima koji su bili s nama na stadionima od Kijeva do Moskve. Koji su pjevali, tugovali, veselili se, gubili živce s hrvatskom reprezentacijom", rekao je Dalić i dodao: "Jedno srce, jedna duša, jedna Hrvatska". Kao ključan trenutak u Rusiji istaknuo je: "Mi smo dobili Argentinu 3:0, euforija i veselje u svlačionici, moj stožer i ja u sobi, gledamo Hrvatsku, euforija, sve gori, Dođemo u svlačionicu, toliko radosti, euforije... U tom trenutku odem sam i zapitam se što dalje. I kod mene euforija, i ja sam van sebe, ali znam da netko mora reagirati, što sad da radim? Odlučio sam tad izaći pred javnost, izaći pred igrače i reći 'stanite, nije to to, moramo ostati ponizni i mirni'. Igrači su tad shvatili da mogu puno, ali i da ne smiju poletjeti, da ne smiju misliti da smo najbolji, nismo najbolji, tek smo krenuli, tek smo na početku".
O budućnosti Vatrenih kaže: "Mislim da mi možemo još bolje, siguran sam u to. Imamo dobru reprezentaciju, dobre igrače, jedva čekam prvu utakmicu na Maksimiru. Hvala igračima, hvala hrvatskim reprezentativcima na svemu, i za ovaj moj uspjeh, hvala HNS-u, hvala medijima koji su bili vrlo korektni, sve se poklopilo kako treba."

Glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko naglasio je kako će izbornik Dalić svu zaradu od knjige darovati zakladi Vatreno srce za potrebitu djecu.

Ćiro Blažević je naglasio ulogu predsjednika HNS-a: "Pozdravljam Davora Šukera, bez kojeg ne bi bilo ovog uspjeha, a stavio se skroz po strani. Nemojmo zanemariti činjenicu da je Davor Šuker od najboljeg golgetera svijeta postao predsjednik najboljeg saveza na svijetu."

O odnosu s Dalićem je rekao: "Nikada mu nisam dao savjet jer sam ga uvijek provocirao da vidim kako će on to napraviti. Kad bih se mogao vratiti u njegovu dob, ja bih isto to napravio. Njegova je zasluga velika i Dalić je napravio sve da stvori jedinstvo, obitelj, jer se samo tako mogao napraviti ovaj povijesni rezultat."  "Čovjek može imati 11 najboljih igrača na svijetu, a da momčad nije momčad. Njegova je momčad igrala kao jedan. Nisam nikad vidio toliko igrača hrvatske reprezentacije da istovremeno igraju svoje najbolje utakmice. Treba točno pogoditi igrače u žicu da bi se to sve objedinilo i da bi se došlo do te igre koja je donijela takav blistavi rezultat", smatra Anton Samovojska. Autorska knjiga Zlatka Dalića donosi jedinstven pogled iznutra na veličanstven uspjeh Vatrenih na SP-u u Rusiji, a u kiosk-formatu može se kupiti na kioscima za 49 kuna. Dalić je dijelu posjetitelja potpisao kupljene knjige, čije se izdanje u velikom formatu s puno vrhunskih fotografija moglo kupiti za 99 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!