Brleković o Dinamovoj skupštini: Kada svi slave, znači da su svi izgubili

10.03.2023.

15:37

Autor: HRT/Studio 4

Ivan Brleković

Ivan Brleković

Foto: HTV / HRT

Odvjetnik i bivši potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Ivan Brleković komentirao je u Studiju 4 rasplet kaotične skupštine GNK Dinama koja je prekinuta jer su 33 člana skupštine sklona Zdravku Mamiću napustila sjednicu.

Ostalo je 37 zastupnika, a kvorum je 41 nakon čega je predsjednik Mirko Barišić ustvrdio kako nema kvoruma.


- Kada svi slave, znači da su svi izgubili. I jedna i druga strana. Spletom okolnosti sam bio sudionik dva najružnija skupa u Hrvatskoj, bio je to sedmi sabor HDZ-a kada je došlo do krađe oko 700 glasova. Mislio sam da gore ne može biti, ali onda sam bio sudionik i one čuvene skupštine 2010. koju mediji zovu "Nećeš, razbojniče!". Mislio sam da se nešto takvo više ne može dogoditi, ali ovo što se jučer dogodilo čini me beskrajno nesretnim i tužnim jer je stradao prije svega Dinamo i njegova budućnost. Nitko se nema pravo veseliti i radovati, a pogotovo me žaloste neke ove današnje pojave i etiketiranje ljudi, prozivaju se Mamićevi kriminalci, i to pokazuje stanje našeg društva, da se netko 'apriori', zato što je za jednu ideju na skupštini, vi se a priori proglašavate kriminalcem, rekao je Brleković.


Koji su idući pravni koraci? Imaju li Barišić i Šimić legitimitet "najuriti" sve skupštinare koji su sinoć napustili sjednicu i  promijeniti sastav Skupštine i izvršnog odbora?


- Apsolutno ne. Pa po kojim kriterijima? To bi bilo suludo, nezamislivo nasilje. Treba se raščistiti je li jučer došlo do prekida skupštine, pa onda očekujemo u dogledno vrijeme nastavak skupštine ili je ta skupština završila, rekao je Brleković pa nastavio:


- Najveći propust, ljaga i mrlja jučerašnje skupštine je što je pogrešno, odnosno na krivi način, Barišićeva struja tumačila verifikaciju mandata. Oni su dopustili da za svoju verifikaciju glasaju ljudi koji su tek trebali postati zastupnici u skupštini. Za one koji misle drugačije, upućujem ih na poslovnik o radu Skupštine Zagrebačkog sportskog saveza, to je najveći sportski savez u državi i njemu pripada i Dinamo preko Zagrebačkog sportskog saveza. Krasno su tamo u četiri članka opisali što znači verifikacija i kako ide. Ova osmorica novih zastupnika iz redova povjerenika nisu mogli glasati sami za sebe, za svoju verifikaciju. S time, Barišićeva struja nije imala tijesnu većinu, već je bilo obrnuto.


Cijelo gostovanje Ivana Brlekovića u Studiju 4:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!