"Klub dugoročno ne može funkcionirati ako iznutra ima skupinu koja ga opstruira"

10.03.2023.

08:37

Autor: Studio 4/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Iako se jučerašnja skupština Dinama s nestrpljenjem čekala, ni nakon dva sata, koliko je trajala, ništa nije riješeno pa se nastavlja borba dviju struja za prevlast u klubu.

Naime, nijedna od suprotstavljenih strana nije imala kvorum i sjednica je prekinuta. Kada će biti nova, još se ne zna.


Tijekom skupštine nije utvrđeno koliko ona ima članova, je li to 80 ili 73, postoje različita tumačenja jer ako ima 73, onda je predsjednik Mirko Barišić imao kvorum, a nije ga iskoristio sinoć...


- To je zato što je statut Dinama napravljen tako, da se može tumačiti kako kome odgovara. Ima ta apsurdna situacija, ali Mirko Barišić je previše iskusan da nisu ispitali sve pravne opcije i tumačenja i išli su na opciju, koja zvuči apsurdno. Nema skupština 80 članova jer su neki odstupili, neki preminuli, neki su isključeni iz rada kluba i skupštine, ali kvorum je ostao na 41 glasu. Barišić se očito sa svojim timom i stručnjacima konzultirao, i kad su vidjeli da nemaju dovoljno, a ne bi ni imali 37, tj. 36 da nije došlo do intervencija. Da si dosadašnji članovi i povjerenici kluba nisu sami pucali u nogu s onim da Mamić financira učlanjenje, rekao je sportski novinar Mario Zorko u Studiju 4.


Kaže Zorko da ovo ni u kojem slučaju nije pobjeda Zdravka Mamića.


- Ta struja, interesna skupina njegovih interesa, to su bila 34 člana skupštine, koji su ostali u apsurdnoj situaciji. Meni to izgleda nestvarno. Zamislite situaciju u kojoj, npr. Chelsea, potjera Romana Abramoviča iz države, ali i dalje postoje ljudi koji su i dalje uz njega. Ta struja je sama sebe, i potvrdilo se, šizofrenim ispadima i pučem, sami sebe su pokapali. Da su u tišini dočekali skupštinu, imali bi dovoljno i onda bi mogli krenuti u promjene, dodao je Zorko.


Prema Statutu, do nove Skupštine klubom upravljaju predsjednik, predsjednici Uprave i članovi Uprave. To su zasad Mirko Barišić, Vlatka Peras i Dario Šimić.


- Potvrdio se da se taj korak, imenovanje Šimića u Upravu, utjecao na to, da klub sad može nastaviti normalno funkcionirati, rekao je Zorko.


Sljedeća se Skupština mora održati do nove godine.


Može li se sada očekivati "čistka" u klubu?


- To je neminovno. Klub dugoročno ne može funkcionirati na način da iznutra ima skupinu koja ga opstruira, a to se zadnjih mjeseci događa u Dinamu, rekao je Zorko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!