Dalić oštro prema FIFA-i: Hrvatska zaslužuje poštovanje

26.11.2022.

13:30

Autor: HRT

Zlatko Dalić

Zlatko Dalić

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Hrvatska sutra igra protiv Kanade u drugom kolu grupne faze skupine F na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Susret je najavio izbornik Zlatko Dalić

Dalić se osvrnuo na remi s Marokom te naglasio da treba više energije:


- Prebacili smo trening u večernji termin, pripremamo se za utakmicu koja je za nas jako važna i jako teška. Bitan je bio oporavak igrača jer nam je onaj termin u jedan sat dosta toga poremetio, cijeli bioritam. Očekujem sasvim sigurno tešku utakmicu, težak protivnik, očekujem agresivniji pristupu u odnosu na Maroko. Moramo odgovoriti na pravi način. Što se tiče našeg sastava, jučer Nikola Vlašić nije bio s nama, ali popodne ga očekujem u punom treningu. Nedostatak energije pripisujem ranom terminu utakmice.


Treba više odlučnosti i igre prema naprijed smatra Dalić:


- Ja sam rekao u analizi utakmice da je falilo više odlučnosti, nije to bilo zato što smo igrali na bod, već zato što se nismo uspijevali nametnuti. Po meni je rani termin utakmice puno toga poremetio i teško je to bilo. Očekujem odlučniju, bolju, kompaktniju Hrvatsku. Nakon Eura smo pokazali drugačiju Hrvatsku i to želimo opet. Ne smijemo srljati, trebamo igrati svoju igru, više dubinski lopti, više lopta prema naprijed.


Puno je više dilema oko sastava u odnosu na Rusiju i srebro iz 2018. godine:


- Ne stvara meni to glavobolje, stvara pozitivu da imamo stvarno širok izbor igrača, dobar izbor i ne vjerujem da ću puno pogriješiti da bilo koga stavim. Ovo je puno drugačija postava nego prije četiri i pol godine. Nama je onda prva postava bila Inter, Bayern, Real, Barcelona. Ta ekipa je igrala deset godina skupa, nije da je ne vjerujem, ali tu je ta razlika i ne može se uspoređivati. Mi stvaramo momčad, ali želimo i rezultat, kaže Dalić.

Zlatko Dalić i Ivan Perišić

Zlatko Dalić i Ivan Perišić

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Dalić nije htio otkriti tko će igrati u napadu:


- Imamo četiri napadača u rosteru i nemojte me tjerati da vam govorim tko će mi igrati u napadu. Svaki ima svoje kvalitete i svoj način igre. Nadam se da ćemo izabrati najbolje s obzirom na momčad Kanade. Činjenica da smo mi prije četiri godine imali napadača koji je imao puno tih vrlina, energiju, agresivnost, radio u fazi obrane, bio je odličan. Mislim da je izbor dobar, a na meni i stožeru je da izaberemo najbolje, rekao je Dalić.


Izbornik je hvalio igru Kanade:


- I u pripremi i u najavi smo rekli da je to ozbiljna reprezentacija, ispred Amerike i Meksika, prvi u grupi. To su prezentirali protiv Belgije, tu su jako puno trčali, uložili su puno energije i nisu zaslužili poraz. Pružaju sjajne partije. Nema življenja na staroj slavi, vidjeli smo to kada su Saudijci dobili Argentinu, Japan Njemačku, pa remi jučer SAD-a i Engleske, gdje su Amerikanci bili bolji, kaže Dalić.

Nakon vulgarnog ispada izbornika Kanade, Dalić poručuje kako zaslužujemo poštovanje:


- Hrvatska reprezentacija zaslužuje poštovanje svakoga jer je to pokazala otkad postoji. Osvojili smo dvije medalje u 20 godina što je malo tko napravio. Kako mi pokazujemo respekt prema drugima, tako ga i zaslužujemo.


Daliću je zasmetao i rani termin prve utakmice:


- Nisam to htio komentirati, ali nije respekt da igramo u 13 sati. Hrvatska je druga na svijetu, ne igra ni Engleska, ni Španjolska ni Francuska u 13 sati. Neću se obazirati na bilo kakve komentare. Mi ćemo se pripremiti i biti dostojanstveni i prema Kanadi. I očekujemo respekt

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!