Odbijaju se preseliti zbog otvaranja Igara u Parizu 2024.

19.09.2023.

19:45

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Tradicionalni "bouquinistes" duž Seine u Parizu

Tradicionalni "bouquinistes" duž Seine u Parizu

Foto: Jeff Whyte / Shutterstock

Prodavači knjiga koji rade na obalama rijeke Seine odbijaju se preseliti zbog ceremonije otvaranja Olimpijskih igara sljedeće godine u Parizu.

Pariške vlasti su im poslale pisma u kojima traže da se privremeno zatvore od 26. srpnja sljedeće godine u sklopu napora kako bi se ruta uz rijeku osigurala od mogućih terorističkih napada.

Naime, prvi put u povijesti olimpijskih i paraolimpijskih igara, svečanost otvaranja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina. Sportaši će ploviti Seinom na brodovima od mosta Austerlitz do podnožja Eiffelovog tornja.

Organizatori su obećali posebnu, čarobnu i avangardnu trosatnu svečanost koja će se održati na više od 160 brodova, a duž rute od šest kilometara očekuje se čak 600.000 gledatelja.

Trebalo bi biti uklonjeno 570 od 900 štandova. Međutim, Pascal Corseaux, dopredsjednik Kulturne udruge pariških knjižara, upozorio je da bi ta odluka mogla stvoriti "logističku noćnu moru".

- Mnogi od njih neće preživjeti. Postoji puno jednostavnije rješenje, a to je dovesti pirotehničara, zapečatiti kutije i vrlo brzo ih ponovno otvoriti, kazao je Corseaux.

"Bouquinistes" su jedan od simbola Pariza, a neki su stari i više od 100 godina. Oko 240 knjižara upravlja sa 900 zelenih kutija koje sadrže više od 300.000 knjiga, markica, razglednica i postera.

- Teško je zamisliti obale Seine bez "bouquinistes", čak i ako je to samo privremeno. Želja da nestanu jednako je apsurdna kao i rastavljanje Eiffelovog tornja, dodali su iz udruženja knjižara.

Jedna prodavačica knjiga, Alexia Delrieu nalazi se uz most Tournelle više od desetljeća.

- Ljudi ne shvaćaju, postoje prodavači koji, ako jednog dana ne prodaju, jednostavno ne jedu, kazala je te dodala: - Dobra vremena bila su prije 20 ili više godina prije interneta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!