15:58 / 27.07.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Ruskim gimnastičarkama ekipno zlato

Ruske gimnastičarke

Ruske gimnastičarke

Foto: Dylan Martinez / REUTERS

Ruska ženska gimnastička reprezentacija osvojila je naslov olimpijskih pobjednica u višeboju na OI u Tokiju


#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

Lilija Ahajmova, Viktorija Listunova, Angelina Melnikova i Vladislava Urazova u finalu su osvojile 169.528 bodova i detronizirale Amerikanke, koje su osvajale ekipno zlato u Londonu 2021. i Rio de Janeiru 2016. godine. 

Amerikanke su sa 166.096 bodova osvojile srebro, prvenstveno zbog nespremnosti njihove heroine s Igara u Riju Simone Biles. Osvajačica četiri zlata otprije pet godina Biles u utorak je izvela samo jedan preskok nakon kojega je napustila natjecanje. Prema nekim izvještajima, Biles je odustala od daljnjeg sudjelovanja u ekipnom finalu zbog ozljede, a prema nekima zbog mentalnih problema. Bez Biles, Jordan Chiles, Sunisa Lee i Grace Mc Callum su držale korak s Ruskinjama sve do posljednje sprave partera, no na toj je spravi Chiles podbacila, pa su Ruskinje na kraju sakupile gotovo dva i pol boda više.

Broncu su osvojile Britanke Jennifer Gadirova, Jessica Gadirova, Alice Kinsella i Amelie Morgan sa 164.096 bodova, 0.458 više od četvrtih Talijanki.

Ovo je prvo zlato za Rusiju u ženskom višeboju još od Barcelone 1992. godine kada je nastupala pod imenom Zajednica neovisnih država.

Ruske gimnastičarke tako su se pridružile svojim muškim kolegama koji su u ponedjeljak osvojili zlato u momčadskom višeboju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!