Naš Edo-san zaplovio japanskim morima

27.07.2021.

11:21

Autor: Edin Mahmuljin/V.M./HRT

Edin Mahmuljin - Edo-san

Edin Mahmuljin - Edo-san

Foto: HTV / HRT

Jedan od izleta, koji su domaćini omogućili novinarima, koji prate Olimpijske igre u Tokiju, bilo je i krstarenje Tokijskim zaljevom.
#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

S obzirom na vremenske uvjete, obavezna oprema za našega reportera Edina Mahmuljina, zvanoga Edo-san, bili su kapa i zaštitna krema.


Evo kako se proveo:


- Svi smo dobili oznaku na ruci, kako bi nas domaćini mogli prepoznati. Uvjeti su, inače, dosta strogi, no vozimo se jahtom po Tokiju, pa ne može biti loše, ustvrdio je Edo-san.


Izletnici-novinari provozali su se i pored Olimpijskog sela koje može udomiti oko 18 tisuća ljudi.


- Nakon što završe igre, Olimpijsko selo će postati stambeno naselje i građani Tokija će tu moći kupiti stanove. Cijene se kreću od 500 tisuća do milijun eura, doznao je Edo-san.

Olimpijsko selo

Olimpijsko selo

Foto: HTV / HRT

S morske se strane najbolje vidi tko je od sportaša dobio sobe s pogledom na more – dobro su prošli, primjerice Britanci i Česi, a ni našima nije loše:


- Zamolili smo kapetana broda da napravi krug, da možemo pronaći naše kvadratiće. Teškom mukom je to uspio, pa smo uspjeli ugledati balkone naših sportaša, prenio nam je Edo-san.

Olimpijsko selo

Olimpijsko selo

Foto: HTV / HRT

Naša „špijunska“ kamera posvjedočila je da nitko ne puši na terasi, iako se priča da braća Sinković vole popiti kavu s Tinom Srbićem.


- On je partner u beli tako da pred večeru zaigramo da smiri živce, ali meni to ne smiri živce, no kad pobijedim, onda sam miran, kroz smijeh kaže Valent Sinković.

Valent Sinković

Valent Sinković

Foto: HTV / HRT

Vodič Itsuki Teramoto objašnjava da japanski glavni grad nije slučajno nastao u tom zaljevu:


- To je izlaz prema Tihom oceanu, izlaz prema svijetu. Zato je najnaseljeniji i najrazvijeniji dio ne samo Tokija, nego i cijeloga Japana, ističe Teramoto.


Tokio je isprva bio ribarsko središte, potom trgovačko, pa industrijsko, naravno, i kulturno, ne samo Japana već i čitavoga svijeta.


S brodske ture moglo se razgledati i lokacije veslačkih natjecanja, koje će nam, nadamo se, donijeti uspjeh, a u blizini je i impresivni park poznat po bujnoj vegetaciji:


- Više od 10 tisuća različitog drveća je tu posađeno i čini ga vrlo specifičnim mjestom. Najveći je to park u zaljevu, i ondje će se održati natjecanja u odbojci na pijesku, napomenuo je Edo-san.

Simboli Tokija su i njegovi spektakularni mostovi koji povezuju obale, ali i umjetne otoke s kopnom. Tu su i plutajući olimpijski krugovi – svojevrsni je to simbol opstanka ovih igara u nevjerojatno teškim uvjetima.


- More nije pretjerano čisto, ali što je tu je. Na tom će se dijelu obale održati plivački maraton i triatlon, dodaje Edo-san.


Reportažu je naš Edo-san morao privesti kraju i prije završetka ture, jer dignuo se snažan vjetar koji je prigušio njegove riječi.

Tokio

Tokio

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!