06:15 / 25.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

OI: Skateboard i surfing za povijest

Prvi put u povijesti olimpizma održana natjecanja u surfingu i skateboard

Prvi put u povijesti olimpizma održana natjecanja u surfingu i skateboard

Foto: Lisi Niesner / Reuters

U Tokiju su prvi put u povijesti olimpizma održana natjecanja u surfingu i skateboardu, sportovima koji su tako i službeno ušli u olimpijsku obitelj.

#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

Na surferskoj plaži Tsurigasaki daskaši na vodi su odradili kvalifikacije a najbolji je bio Brazilac Italo Ferreira.

- Tako sam potresen jer ovo je poseban događaj za nas. Konačno, kazao je Ferreira.

Surferi su pritom imali i sreće jer valova proteklih dana skoro nije ni bilo, ali u nedjelju ujutro su bili dovoljno veliki za natjecanje.

Skateboarding je svoj povijesni debi imao na olimpijskoj pozornici na betonskom skate-parku rano u nedjelju po velikoj vrućini. Prvi nastup predstavlja prekretnicu za skateboarding, koji svoje korijene ima u uličnoj kulturi mladih i utjecao je na sve, od umjetnosti do mode.

Dodavanjem skateboardinga u svoj popis, Međunarodni olimpijski odbor nada se da će moći iskoristiti mnoštvo mladih obožavatelja širom svijeta, koji su skateboarding ugradili u industriju vrijednu više milijardi dolara. Legenda skatea i Amerikanac Tony Hawk na Igrama radi kao TV komentator.

- Kao dijete nisam ni slutio da će to biti dio Olimpijskih igara. Mogu samo reći napokon, izjavio je skateboarderski idol Hawk. 

Utakmice, rezultati, sažetci najvažnijih natjecanja, analize uspjeha i neuspjeha bit će dostupne na platformi HRTi sedam dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!