Mateša: Divim se Martinu, to mi je jedno od najdražih odličja

31.07.2021.

19:09

Autor: T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Javljanje u Dnevnik Zlatka Mateše

Javljanje u Dnevnik Zlatka Mateše

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša gostovao je u Dnevniku HTV-a i komentirao uspjeh hrvatskih sportaša u Tokiju i izglede natjecatelja u nastavku natjecanja.

Sjajan je bio jučerašnji olimpijski dan za Hrvatsku. Zlato i srebro u hrvatskom teniskom finalu te bronca Damira Martina u samcu. To je njegov veliki sportski uspon nakon dubokog fizičkog pada. 

- Damir Martin je potpredsjednik hrvatskog olimpijskog odbora i otpočetka znam detalje njegovog križnog puta. Divim mu se i meni je to jedno od najdražih odličja uopće, od svih Olimpijskih igara jer znam njegov put, rekao je Zlatko Mateša.

Ulaganje u manje sportove poput taekwondoa

Taekwondo je izrazito atraktivan. Treba poći od Tonija Tomasa koji je ponajbolji svjetski trener taekwondoa i koji stoji iza svih ovih uspjeha. Njegove zasluge su nemjerljive. Zasad možemo bez problema financirati što se tiče državne razine, ali sigurno je problem s klubovima. Financiranje klubova je problem i na tome će trebati raditi zbog razvoja taekwondoa, rekao je.

Vaterpolisti i finale

Mateša je rekao kako vidi vaterpoliste u finalu Olimpijskih igara pogotovo nakon pobjede protiv Crne Gore i danas protiv Srbije.  

- Naši su pokazali namjere i gdje im je mjesto. Ključno je četvrtfinale i ako to prođu onda nema kraja za Hrvatsku, rekao je.

Sandra Perković je osigurala finale. No, žali se na uvjete treniranja. Čini se da nisu svi u istoj poziciji, ponajprije Amerikanci. 

- Sandra je u potpunosti u pravu i mislim kako je to protiv svih temeljnih načela Olimpijskih igara koje polaze od pretpostavke da su svi sportaši i sportašice izjednačeni u uvjetima treninga i natjecanja. Nažalost, to ovaj put nije slučaj.Amerikanci imaju svoj privatni trening centar za koji mi donedavno nismo ni znali. Ne znam kuda to vodi jer u Parizu tako i Kinezi mogu imati svoj privatni trening centar, Rusi svoj centar. Nadam se da će Međunarodni olimpijski odbor ponuditi odgovore na takve inicijative. Amerikanci govore o transparentnosti, brige o jednakim uvjetima, a to se ponekad ne odnosi na njih, naglasio je.

Očekivanja od hrvatskih sportaša u narednom tjednu

- U sljedećem tjednu imamo stvarno vrhunske sportaše i sportašice i ne treba zaboraviti Tina Srbića, Sandru Perković, tu je Kvesić u karateu koji je svjetska kvaliteta. Tonči Stipanović može u nedjelju osvojiti broncu ako zadrži ovu poziciju. Mislim da će biti još vijesti iz Tokija, rekao je Mateša.

Zaoštrava se epidemiološka situacija u Japanu. Produljuje se izvanredno stanje do kraja kolovoza. Može li to imati nekog bitnijeg utjecaja na daljnji tijek olimpijskih, ali i paraolimpijskih igara koje slijede?

- Ne vidim da je to nešto dramatično. U protekla 24 sata u čitavom Japanu, od 150 milijuna ljudi, svega 9 ljudi je izgubilo život zbog Covida. Mislim da Japanci oko toga pretjeruju i da uopće graditi neki animozitet prema Olimpijskim ili paraolimpijskim igrama koji bi se bazirao na nekoj ugrozi koju će sportaši sportašice donijeti, nema nikakvog utemeljenja, zaključio je.   


#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!