10:31 / 13.02.2022.

Autor: I.L./HRT/Hina

WADA će ispitati odrasle osobe oko Kamile Valijeve

Kamila Valieva, Sergei Dudakov

Kamila Valieva, Sergei Dudakov

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Svjetska antidopinška agencija (WADA) ispitat će ljude iz okruženja 15-godišnje ruske klizačice Kamile Valijeve koja je bila pozitivna na zabranjenu tvar na ZOI u Pekingu.

Valijeva, za koju će Sportski arbitražni sud u nedjelju odlučiti hoće li nastaviti natjecanje na ZOI, u nedjelju je odradila trening kao i dan ranije.


Uz nju su na treningu bili treneri Eteri Tutberidze, Sergei Dudakov i Daniil Gleikhengauz, kao i liječnik reprezentacije Filipp Shvetsky i fizioterapeut.


WADA je u nedjelju objavila da će tražiti od neovisnog Istražnog i obavještajnog odjela da ispita trenere, liječnike i druge odrasle osobe oko Valijeve.

Nešto ranije i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio da je zatražio službeno od WADA-e da pokrene istragu o slučaju.


Valijeva je 25. prosinca na ruskom nacionalnom prvenstvu bila pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin, koji je sastojak lijeka za srčane probleme, ali je vijest o tome objavljena tek šest tjedana kasnije čime joj je bilo omogućeno da se natječe na ZOI u Pekingu i u ekipnom natjecanju osvoji zlato. Tek se dan kasnije se saznalo za njen pozitivan test.


S 15 godina Valijeva je jedna od najmlađih sportaša koji je pozitivna na Igrama što je pokrenulo lavinu pitanja o ulozi odraslih osoba iz njenog okruženja i dopingu u ruskom sportu.


U nedjelju će CAS donijeti odluku o tome hoće li Valijeva moći nastupati na ZOI gdje je u utorak na rasporedu natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji u umjetničkom klizanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!