Valijeva: Greškom sam uzela djedove tablete

15.02.2022.

08:38

Autor: HRT/Hina

Kamila Valijeva

Kamila Valijeva

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Petnaestgodišnja ruska umjetnička klizačica Kamila Valijeva, upletena u dopinški skandal na Zimskim olimpijskim igrama, branila se na saslušanju tvrdnjom da je greškom uzela lijek za srce njezina djeda, rekao je u utorak dužnosnik MOO-a.

Valijeva je iznijela taj argument na saslušanju pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) o tome treba li joj dopustiti nastavak natjecanja u Pekingu, rekao je Denis Oswald, stalni predsjedavajući Disciplinske komisije Međunarodnog olimpijskog odbora.


- Njen argument je bio da se ova kontaminacija dogodila miješanjem s proizvodom koji je uzimao njezin djed, rekao je Oswald.


Ranije je MOO na konferenciji za novinare rekao da Valievin "B" uzorak tek treba analizirati unatoč početnom pozitivnom rezultatu.Tinejdžerki je CAS odobrio da se natječe u pojedinačnoj konkurenciji u utorak nakon što se CAS složio s odlukom Ruske antidopinške agencije (RUSADA) da joj ukine zabranu.

Valijeva je testirana na svom državnom prvenstvu 25. prosinca, ali pozitivan test na zabranjeni lijek za anginu otkriven je tek 8. veljače, nakon što se već natjecala na Igrama u Pekingu.


- Ovi protekli dani su mi bili jako teški. Kao da nemam više emocija. Sretna sam što ću ipak klizati, ali sam istovremeno emocionalno umorna, kazala je Valijeva za rusku TV.


Ako Valijeva završi među prva tri u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji, dodjela medalja neće se održati tijekom ovih Igara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!