09:32 / 01.02.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Tajvan će ipak biti na ceremonijama otvaranja i zatvaranja ZOI u Pekingu

Trening brzog klizanja

Trening brzog klizanja

Foto: Phil Noble / REUTERS

Tajvanski delegacija bit će na ceremonijama otvaranja i zatvaranja ZOI u Pekingu, nakon što im je rečeno da to zahtijeva Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Tajvan je u petak objavio da njihova delegacija neće biti na ceremonijama otvaranja i zatvaranja Igara, a kao izgovor su naveli odgođene letove i striktna pravila protiv koronavirusa.

Tajvan strahuje da će Kina, koja ih smatra svojim teritorijem, pokušati umanjiti njegov status tako što će tajvansku delegaciju na ceremoniji otvaranja staviti uz sportaše iz Hong Konga koji je pod vlašću Kine.

No, u ponedjeljak Tajvanski olimpijski odbor je objavio da je primio nekoliko poruka od MOO-a u kojima se traži da sve delegacije surađuju i pošalju svoje predstavnike na ceremonije otvaranja i zatvaranja.

Poštujući olimpijski duh i nakon razgovora sa Tajvanskom sportskom upravom, poručuju da će uskladiti planove i surađivati te da će biti prisutan na ceremonijama otvaranja i zatvaranja Igara.

Tajvanska delegacija na ZOI u Pekingu brojat će 15 članova, od kojih su četvorica sportaši. 

Nisu objavili koliko će njih biti na ceremoniji otvaranja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!