10:43 / 16.02.2022.

Autor: K.L./Hina

Šveđankama štafetno zlato u biatlonu

Reprezentacija Švedske u biatlonu

Reprezentacija Švedske u biatlonu

Foto: Kim Hong-Ji / REUTERS

Švedske biatlonke nove su olimpijske pobjednice u štafeti te su srebru iz Pjongčanga dodale zlato osvojeno u nordijskom centru u Zhangjiakouu ujednačenim trkačkim i pucačkim nastupima Linn Persson, Mone Brorsson te sestara Hanne i Elvire Oeberg.

Srebrno odličje osvojila je ruska štafeta koja je za pobjednicama zaostala za 12 sekundi, dok je brončanu medalju osvojila Njemačka sa zaostatkom od 37.4 sekundi.

Šveđanke su nakon prve izmjene bile druge s minimalnim zaostatkom za tada vodećim Njemicama. U drugoj izmjeni je odlična Kristina Rezcova dovela Rusiju na čelo, a Švedska je pala na treće mjesto sa 27 sekundi zaostatka, iako su Persson i Brorsson imale svega jedan promašaj.

No, tada su na scenu stupile sestre Oeberg. Trkački moćna Hanna je imala jedan promašaj u ležećem stavu i čak tri u stojećem, ali je izbjegla odlazak u kazneni krug i tako donijela svojoj sestri Elviri prednost od sedam sekundi u odnosu na talijansku štafetu koja je u tom trenutku bila druga. Ruskine je koštao loš pucački nastup Mironove, koja je morala u jedan kazneni krug pa je za Šveđankama zaostala za 13 sekundi.

Elvira Oeberg, dvostruka osvajačica srebra na ovim Igrama (sprint i dohvatna utrka), donešenu je prednost samo povećavala te je uz jedan promašaj na zadnjem gađanju lakoćom došla prva do cilja u vremenu od jednog sata, 11 minuta i 3.9 sekundi.

Za Švedsku je ovo prvo biatlonsko štafetno zlato u ženskoj konkurenciji.

U Kini su bez štafetnog odličja ostale Norvežanke pa je Marte Olsbu Roeiseland ostala na tri zlata i jednoj bronci uoči posljednje discipline, utrke sa zajedničkim startom na 12,5 km.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!