Ruskinja Ščerbakova zlatna, Valijeva tek četvrta

17.02.2022.

15:35

Autor: HRT/Hina

Ana Ščerbakova

Ana Ščerbakova

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

 Ruskinja Ana Ščerbakova osvojila je u četvrtak zlatnu medalju u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu dok je njena sunarodnjakinja Kamila Valijeva zauzela četvrto mjesto.

Ščerbakova, koja je nakon kratkog programa u utorak bila druga, zahvaljujući današnjem slobodnom programu sakupila je 255.95 bodova, njena sunarodnjakinja Aleksandra Trusova koja je zauzela drugo mjesto imala je na kraju 251.73 bodova, a trećeplasirana Japanka Kaori Sakamoto 233.13.


Kamila Valijeva je, nakon što je u kratkom programu završila kao prva, danas je u slobodnom programu bila četvrta sa 224,09 bodova zbog više pogrešaka. 


Valijeva je 7. veljače osvojila zlato u ekipnom natjecanju, no dan kasnije je otkriveno da je na ruskom državnom prvenstvu bila pozitivna na lijek trimetazidin zbog čega je odgođena dodjela medalja. 

Nakon toga ju je Ruska antidopinška agencija suspendirala, no poslije njene žalbe suspenzija je ukinuta. Sportski arbitražni sud (CAS) je u ponedjeljak donio odluku da može nastupiti u pojedinačnom programu.


Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je objavio da neće biti dodjele medalja u ovoj disciplini ukoliko Valijeva završi među prve tri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!