09:56 / 11.02.2022.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Rusi ne priznaju pozitivan nalaz Valijeve

Kamila Valijeva

Kamila Valijeva

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Predsjednik Ruskog olimpijskog odbora (ROC) ima ozbiljne sumnje u pozitivni dopinški nalaz klizačice Kamile Valijeve od strane laboratorija Svjetske antidopinške agencije (WADA), prenose ruski mediji.

- Vrijeme analize uzoraka postavlja ozbiljna pitanja. Međunarodni standard za obradu uzorka u laboratoriju WADA-e je 20 dana nakon isporuke uzorka. Čudno je da je uzorku trebalo gotovo mjesec dana da ode od Sankt Peterburga do Stockholma, gdje se nalazi laboratorij, kazao je šef ROC-a Stanislav Pozdnjakov.

- Izgleda da je netko namjerno držao uzorak do kraja ekipnog natjecanja u klizanju na Olimpijskim igrama u Pekingu, koje su Rusi osvojili, dodao je.

Klizačica Kamila Valijevea (15) bila je pozitivna na trimetazidin, zabranjenu supstancu, uzorak je uzet 25. prosinca, rezultat je otkriven 8. veljače.

Trimetazidin, poznat kao TMZ, je lijek koji se koristi za liječenje angine i drugih bolesti povezanih sa srcem. Djeluje tako što povećava protok krvi u srcu i ograničava brze promjene krvnog tlaka, no taj lijek nije odobren za uporabu u SAD-u.

Nalazi se na popisu zabranjenih supstanci Svjetske antidopinške agencije (WADA) od 2014., a trenutačno je kategoriziran kao "modulator hormona i metabolizma", što je zabranjeno sportašima za korištenje na natjecanju i izvan njega.

Vjeruje se da TMZ može poboljšati fizičku učinkovitost, posebno u slučaju sportova izdržljivosti, iako se mišljenja razlikuju o tome koliko bi učinak mogao biti dugotrajan. To je lijek koji se obično uzima jednom ili dva puta dnevno, a lako ga je detektirati u testovima kao sintetičku drogu.

Ruskim sportašima ova tvar nije strana. Na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018., ruska predstavnica u bobu Nadežda Sergejeva diskvalificirana je dva dana prije utrke nakon što je bila pozitivna na trimetazidin.

Jedan od najzanimljivijih slučajeva koji uključuje trimetazidin je kineska zvijezda i osvajač zlatne olimpijske medalje plivač Sun Yang, koji je kažnjen suspenzijom 2014. nakon što je bio pozitivan na trimetazidin. Sun je rekao da mu je lijek propisan za liječenje bolova u prsima.

TMZ je još jedan primjer metaboličkog modulatora poput meldonija, koji se pojavljuje u optužbama protiv Rusa za doping.

Na Igrama u Pjongčangu ruski predstavnik u curlingu Aleksandr Krušelnicki morao je vratiti svoju brončanu medalju nakon što je bio pozitivan na meldonij. Ruska tenisačica Marija Šarapova također je suspendirana na 15 mjeseci nakon što je uzimala meldonij 2016.

Istodobno, Sjedinjene Države mogle bi kazneno goniti Ruse uključene u slučaj dopinga Kamile Valijeve prema američkom Zakonu Rodchenkov, rekao je Reutersu čelnik Američke antidopinške agencije Travis Tygart.

Zakon Radchenko donešen je 2020. i ovlašćuje američke tužitelje da traže novčane kazne do milijun dolara i zatvorske kazne do 10 godina, čak i za ne-Amerikance, ako su njihovi postupci utjecali na rezultate američkih sportaša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!