10:36 / 06.02.2022.

Autor: Martina Validžić/Pekinški dnevnik 2/HRT

Potpuno novo iskustvo za novinare u Pekingu

Predsjednik MOO Thomas Bach

Predsjednik MOO Thomas Bach

Foto: HRT / HTV

Novu priču iz Pekinga donosi nam naša novinarka Martina Validžić. Vrijeme radnje je jutro prije otvaranja Igara, mjesto radnje je olimpijska šuma, a povod je snimanje bakljonoša. 

Organizatori Igara čine sve kako bi spriječili širenje zaraze i kontakte među različitim novinarskim ekipama, pa su tako za ovaj događaj odredili kako će na njemu sudjelovati 50 novinara koji su se najbrže prijavili. 


Zanimljiva je i čudna odluka da iz svake ekipe može ići jedna osoba, pa je naša Martina morala sama na put, bez snimatelja. Kontradiktorno zvuči da su jedino kineski novinari imali mogućnost da idu sa snimateljima.


U razgovoru s kolegom iz Hong Konga Wong Ting Fungom otkrili smo kako se snalaze druge novinarske ekipe: 


- Ovoga sam puta došao kao tv prezenter, kao tv reporter. Prije sam bio učitelj tjelesnog u međunarodnoj školi u Hong Kongu. Volio bih kada bi ovdje sa mnom bila bar još jedna osoba. To sam i sugerirao, ali teško je zbog covid -19. Ipak, sretan sam što mogu biti ovdje i svjedočiti svemu.  

video thumb

Baklju su nosili istaknuti uzvanici: bivši Glavni tajnik UN-a Ban Ki-mun, predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda Abdulla Shahid te Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora koji je našoj Martini poručio kako mu je ovo sjajno iskustvo, te da mu nije naporno. 


- Osvajačica sam zlatne medalje na olimpijskim igrama. Ovo mi je prvi put da sam bakljonoša, nadam se da svi uživate u Pekingu u Zimskim olimpijskim igrama, poručila je za HRT Zhang Hong, kineska brzoklizačica koja je imala čast nositi baklju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!