11:27 / 01.02.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Tri dana do početka ZOI-a, nordijska reprezentacija krenula na put

Biatlonski centar na ZOI u Pekingu

Biatlonski centar na ZOI u Pekingu

Foto: Kim Hong-Ji / REUTERS

Tri su dana ostala do početka Zimskih olimpijskih igara u Kini, koja je u znaku proslave Nove godine. 

Na snazi su posebne mjere vezane uz koronavirus. Od 23. siječnja ukupno je zabilježeno 176 pozitivnih testova, a 51 slučaj zaraze koronavirusom bio je povezan sa sportašima ili članovima reprezentacija.

Ipak organizatori Igara ističu kako imaju pod kontrolom cijelu situaciju.

Igre se provode po sustavu "zatvorene petlje" koji ima za cilj spriječiti svaki kontakt između vanjskog svijeta i sportaša, novinara i osoblja Ljudi unutar balona Igara putovat će između hotela i mjesta natjecanja u posebnim vozilima, svatko tko napusti zatvoreno okruženje morat će u karantenu tri tjedna.

- Mjere protiv COVID-a i dalje su na vrhu našeg popisa. Poduzimamo sve mjere i sve je pod kontrolom. Bez sigurnih Igara - Igara ne bi ni bilo. Stoga je briga za zdravlje i sigurnost svih sudionika naš glavni prioritet, izjavio je Zhao Weidong, glasnogovornik Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Od hrvatskih sportaša u Peking stigla je Lea Jugovac koja će nastupiti u snowboardu, kao i hrvatske skijašice.

Put igara danas je krenula i nordijska reprezentacija. Na zeleno svijetlo put Kine još uvijek čeka brzoklizačica Valentina Aščić koja je bila pozitivna na koronavirus te čeka istek karantene.

Svečano otvaranje igara na rasporedu je u petak uz prijenos na našem drugom programu.

video thumb

Na borilištima barem 30% gledatelja? 

Organizatori ZOI u Pekingu nadaju se da će unatoč strogim mjerama protiv širenja koronavirusa imati na olimpijskim borilištima barem 30 posto gledatelja, objavio je u utorak Međunarodni olimpijski odbor.

- Glede kapaciteta još nemamo odgovore, sve mora biti urađeno do zadnjeg detalja i na svakom borilištu posebno. No, ako bi nam uspjelo popuniti svako treće ili drugo slobodno mjesto na borilištima to bio lijep uspjeh. Naravno sve ovisi o tome da li je natjecanje na otvorenome ili u dvorani. No, odlična je stvar da ćemo imati gledatelje, izjavio izvršni direktor olimpijskih igara pri Međunarodnom olimpijskom odboru Christophe Dubi.

Još od rujna je poznato da neće biti stranih gledatelja, a ulaznice za ZOI nisu prodavane lokalnom stanovništvu već su podijeljene određenim grupama ljudi. Iako stranci neće moći doći u Kinu gledati olimpijske igre, na borilišta će moći doći strani državljani koji žive u Kini.

Prošlogodišnje ljetne OI u Tokiju nisu imale gledatelje niti na jednom borilištu što je znatno utjecalo na atmosferu na natjecanjima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!