22:18 / 13.02.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Odluka o Valijevoj u ponedjeljak

Kamila Valieva na treningu

Kamila Valieva na treningu

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Sportski arbitražni sud (CAS) završio je ročište protiv 15-godišnje ruske klizačice Kamile Valijeve koja je bila pozitivna na zabranjenu tvar na ZOI u Pekingu, no konačna odluka o tinejdžerici bit će objavljena u ponedjeljak.


Njezina budućnost na Igrama u Pekingu i ekipno zlato koje je osvojila Rusija sada ovisi o odluci CAS-a.

Valijeva je 25. prosinca na ruskom nacionalnom prvenstvu bila pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin, koji je sastojak lijeka za srčane probleme, ali je vijest o tome objavljena tek šest tjedana kasnije čime joj je bilo omogućeno da se natječe na ZOI u Pekingu i u ekipnom natjecanju osvoji zlato. Tek se dan kasnije se saznalo za njen pozitivan test.

- Rasprava je završena, bila je to duga rasprava. Sada će vijeće raspravljati do sutra ujutro, rekao je novinarima glavni tajnik CAS-a Matthieu Reeb.

- Nadamo se da ćemo moći objaviti konačnu odluku sutra oko jedan, dva ili tri sata poslijepodne. Moramo to organizirati i još imamo posla. Ne mogu ništa komentirati na raspravi, ali nadam se da ću vam donijeti odluku za nekoliko sati, dodao je.

Na pitanje je li Valieva svjedočila, Reeb je rekao da ne može odgovoriti na to pitanje.

Valieva bi se trebala ponovno natjecati u utorak u pojedinačnoj konkurenciji, zbog čega CAS mora odlučiti o njezinom nastavku sudjelovanja prije toga.

Prvobitno se mislilo da će slučaj voditi CAS-ova šesteročlana doping jedinica, no sud je kasnije rekao da će se njime baviti njegova jedinica za pravne sporove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!