11:57 / 18.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Norveška osvojila rekordnih 15 zlatnih medalja

Thingnes Boe

Thingnes Boe

Foto: Athit Perawongmetha / REUTERS

Pobjedom Johannesa Thingnesa Boea u biatlonskoj utrci na 15 km s masovnim startom, Norveška je došla do rekordnog 15. zlatnog odličje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu postavši prva zemlja koja je to uspjela na jednim ZOI.

Norvežani su prije četiri godine u Pjongčangu osvojili 14 zlatnih medalja i to im je do sada bio rekord, koji su dijelili s Njemačkom i Kanadom. Nijemci su 14 zlata osvojili također u Pjongčangu, dok je Kanada 14 zlata osvojila 2010. u Vancouveru.


Nakon Boeova trijumfa Norvežani su u Pekingu stigli do rekordnog 15. zlata pri čemu šestog u biatlonu. Četiri su osvojili u skijaškom trčanju, dva u nordijskoj kombinaciji, te po jedno u brzom skijanju, skijaškim skokovima, te slobodnom skijanju.


Norvešku "olimpijsku berbu" predvodio je biatlonac Johannes Thingnes Boe sa četitri zlata, dok je biatlonka Marte Olsbu Roiseland osvojila tri zlata.


Šef norveške misije Oevreboe nije iznenađen uspjehom te zemlje na Zimskim igrama.

- Mnogo je razloga zašto smo supersila u zimskim sportovima. To ima neke veze i s formatom natjecanja, rekao je Reutersu.


- Dobri smo u sportu s mnogo disciplina koji omogućuju osvajanje mnogih medalja, ako ste dobri u tim sportovima i imate dosta sportaša koji su na vrhunskoj razini u tim sportovima, dodao je.


Potom je pokušao otkriti "norveški recept uspjeha".


- Vrlo smo profesionalni. Imamo profesionalne reprezentacije i blisko surađujemo, radimo u svim sportovima, tako da uče jedni od drugih.


Norvežani su također imali dugoročan pristup kada su uzeli u obzir nadmorsku visinu na Igrama u Pekingu.


- Neki sportovi su odlučili raditi mnogo više osnovnih fizičkih priprema na velikoj nadmorskoj visini od drugih. Iz mog iskustva, kao trenera i također bivšeg sportaša, mislim da je vrlo važno provesti mnogo tjedana i dana, čak i mjeseci, na velikoj nadmorskoj visini dvije ili tri godine prije nego što imate natjecanje na višoj nadmorskoj visini, dodao je bivši norveški veslač.

Za Oevreboea norveške zlatne medalje rezultat su mnogih čimbenika i on je svjestan da se stvari u sportu mogu brzo promijeniti.


- Ponekad je konkurencija jača nego što mislite, tada ćete se osjećati više razočarani nego kada je konkurencija malo slabija. Ali mi smo jako ponosni na učinak, pa pokušavamo analizirati što je što, i pokušavamo se razvijati čak i kada smo na vrhunskoj razini, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!