11:45 / 14.02.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

MOO: Bude li Valijeva među prve tri, neće biti dodjele medalja

Kamila Valijeva

Kamila Valijeva

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je u ponedjeljak objavio da neće biti dodjele medalja na ZOI u Pekingu nakon pojedinačnog natjecanja u umjetničkom klizanju ukoliko 15-godišnja ruska klizačica Kamila Valijeva završi među prve tri te da će dodjela medalja za ekipno natjecanje u ovom sportu pričekati rasplet njenog pozitivnog doping testa.

U ponedjeljak je Sportski arbitražni sud (CAS) donio odluku da Valijeva može nastupiti na natjecanju u pojedinačnoj konkurenciji koje je na rasporedu u utorak nastavi svoje igre u pojedinačnoj natjecanju u utorak.

Stoga će MOO "radi pravednosti među sportašima" čekati da se utvrdi ili ne utvrdi je li ili nije postojalo kršenje antidopinških pravila kod Valijeve, što obično traje nekoliko mjeseci, kako bi odredilo postolje timski događaj.

Isto će učiniti i kod pojedinačnog natjecanja "ako Valijeva završi među prva tri" te traži od Međunarodne klizačke federacije (ISU) da kvalificira 25. sudionicu za slobodni program u četvrtak ako Ruskinja završi među prvih 24. u utorak.

MOO je, uz ISU i Svjetsku antidopinšku agenciju, bezuspješno zatražio od CAS-a da vrati privremenu suspenziju Kamile Valijeve, koja je 25. prosinca na ruskom državnom natjecanju bila pozitivna na trimetazidin.

Ruska antidopinška agencija (Rusada) odmah ju je suspendirala prije nego što je u srijedu ukinula ovu odluku nakon žalbe Valijeve. 

Valijeva, na koju se odnose posebna pravila za mlađe od 16 godina, suočava se sa suspenzijom do dvije godine kao i retroaktivnim poništavanjem svih njezinih rezultata od 25. prosinca uključujući ekipno zlato i moguću pojedinačnu olimpijsku medalju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!