08:35 / 02.02.2022.

Autor: K.L./Hina

Jedanaest članova osoblja u Pekingu hospitalizirano, nijedan u ozbiljnom stanju

Medicinsko osoblje na ZOI u Pekingu

Medicinsko osoblje na ZOI u Pekingu

Foto: Annegret Hilse / REUTERS

Jedanaest članova osoblja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu hospitalizirano je u kineskom glavnom gradu od 23. siječnja, od ukupno 232 pozitivna slučaja, rekao je u srijedu Brian McCloskey, predstojnik panela medicinskih stručnjaka.

Organizatori su zabilježili 32 slučaja u posljednja 24 sata, od kojih se 15 odnosi na nedavne dolaske zrakoplovom.

McCloskey je kazao da nitko od hospitaliziranih nije u ozbiljnom stanju i da će dnevni brojevi početi padati nakon što se počne smanjivati i broj sudionika koji stižu.

Od 23. siječnja, bilo je 232 slučaja, 163 iz zrakoplovne luke i 69 iz neprobojnog balona, kazao je McCloskey.

Oko 3000 sportaša, trenera, dužnosnika, delegata i predstavnika medija, prisustvovat će Igrama od 4. do 20. veljače, a neprobojni balon omogućit će im kretanje službenim prijevozom između smještaja i olimpijskih mjesta.

Nije im dozvoljeno slobodno kretanje i dnevno ih se podvrgava testiranju kako bi se na vrijeme uočilo širenje virusa unutar balona.

- Trenutno nismo zabilježili značajnije širenje unutar balona. Nismo naročito zabrinuti zbog toga, rekao je McCloskey.

Obavljeno je više od 540.000 testiranja od 23. siječnja.

- Broj pozitivnih slučajeva neće se odmah smanjiti, no kada dođemo do stabilnog broja ljudi, očekujemo da će se spustiti, kazao je McCloskey i dodao da svaka zemlja ima veću razinu covida-19 od Kine.

Za razliku od mnogih zemalja koje nastoje živjeti s covidom-19, Kina se izolirala i provodi politiku nulte tolerancije te otkazuje gotovo sve međunarodne letove.

Svi sudionici stižu posebnim čarter-letovima.

Međunarodni olimpijski odbor (IOC) ne planira odrediti koji bi to bio fiksni broj slučajeva koronavirusa nakon kojeg bi se Igre otkazale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!