Diskvalificirana Njemica optužuje FIS da je uništio skijaške skokove za žene

08.02.2022.

12:02

Autor: I.L./HRT/Hina

Urša Bogataj

Urša Bogataj

Foto: Lindsey Wasson / REUTERS

Kaotično natjecanje mješovitih ekipa u skijaškim skokovima, koje je svoju premijeru na ZOI imalo u ponedjeljak, a koje je obilježila diskvalifikacija čak pet skakačica zbog neispravnih odijela, uzrokovalo je niz negativnih reakcija, a jedna od diskvalificiranih Njemica Katharina Althaus optužila je Međunarodni skijaški savez (FIS) da je uništio skijaške skokove za žene.

- Veselile smo se svom drugom natjecanju na Igrama, ali FIS je svojim postupkom uništio ženske skokove. Naša imena su sada izložena, to je način kako se uništava razvoj nekog sporta, pa čak i čitav sport, oštra je bila Althaus, srebrna iz ženskog pojedinačnog natjecanja u subotu.


Zbog diskvalifikacije Althaus Njemačka je nakon prve serije zauzela deveto mjesto te se nije kvalificirala za drugu seriju iako je bila među kandidatima za odličje.


- Ovo je bila parodija, ali ja se ne smijem... Skandalozno je što se dogodilo četirima najvećim nacijama u skijaškim skokovima, dodao je šef njemačkih nordijskih reprezentacija Horst Huttel.


Osim Njemice Althaus, u ponedjeljak su diskvalificirane Austrijanka Daniela Irascho-Stolz, Japanka Sara Takanashi i Norvežanke Anna Odine Stroem te Silje Opseth.


- Skijaški skokovi kao sport doživjeli su jedan od svojih mračnijih dana. Nemam riječi, ovo je bilo vrlo bolno iskustvo, kratak je bio šef norveškog skijaškog skakanja Clas Brede Braathen.


Norvežanin Robert Johansson je za diskvalifikaciju svoje kolegice Stroem saznao upravo u trenutku kada se na vrhu zaletišta pripremao za svoj skok u drugoj seriji.


- Nadam se kako nitko više neće imati takvo iskustvo. Bilo je potpuno ludo, kazao je Johansson, dok je Opseth odala kako je način provjere odijela u ponedjeljak bio različit od onoga u subotu: - Čini mi se jako čudnim da se način provjeravanja opreme mijenja usred natjecanja.


Suci odgovorni za odluke o diskvalifikacijama nisu željeli javno komentirati svoje postupke.


Diskvalifikacije dviju Norvežanki te po jedne Japanke, Austrijanke i Njemice za posljedicu su imale uvjerljivu pobjedu Slovenije, koja je slavila sa 111.2 bodova više od srebrne Rusije, odnosno 156.9 bodova više od brončane Kanade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!