Bivši hrvatski nogometaš s bogatim iskustvom iz Kine: Vode računa o svim detaljima

03.02.2022.

12:34

Autor: K.L./Hina

Olimpijski krugovi u Pekingu

Olimpijski krugovi u Pekingu

Foto: Marko Djurica / REUTERS

- Kina će u Pekingu uspješno organizirati Zimske Olimpijske igre unatoč ekstremnim pandemijskim uvjetima, jer imaju tradiciju domaćinstva globalnih sportskih događaja i organizacijske sposobnosti za njih, izjavio je hrvatski nogometaš Darko Matić koji je u Kini kao nogometaš i nogometni dužnosnik proveo 15 godina.

- Peking je prvi grad u svijetu koji je bio domaćin Ljetnih olimpijskih igara i dobio organizaciju Zimskih olimpijskih igara što govori o organizacijskim potencijalima tog grada i Kine uopće, rekao je Matić za Hinu u povodu Zimskih olimpijskih igara koje će u glavnom gradu Kine biti svečano otvorene od 4. veljače te trajati do 20. veljače.

Po Matićevim riječima, Kinezi su pedantni i vode računa o svim mogućim detaljima i jako im je stalo do reda u društvu uopće pa tako i u sportu te vjeruje kako će oni na ovim ZOI biti domaćini na najvišoj mogućoj razini.

On smatra kako je šteta što će Igre u Pekingu proteći u okolnostima pandemije izazvane koronavirusom što će ograničiti kretanje i druženje sportaša te ograničiti broj gledatelja na natjecanjima.

- Međutim, to neće umanjiti motivaciju sportaša da ostvare što je moguće bolji uspjeh, jer san svakog  sportaša je sudjelovati na olimpijskim igrama i osvojiti medalju, kazao je Matić.

On vjeruje da će se i hrvatski sportaši koji će sudjelovati na ZOI u Pekingu pokazati svoje vrijednosti i kvalitetu.

- Hrvatska nacija je fenomen jer manje od četiri milijun stanovnika lansira vrhunske sportaše koji  znaju zablistati i na najvećim svjetskim natjecanjima pa je moguće da se i u Pekingu netko od njih  proslavi velikim rezultatom, kazao je Darko Matić koji je ostavio dubok trag u kineskom nogometu igrajući aktivno u toj zemlji deset godina, a potom je još pet godina bio angažiran kao sportski dužnosnik.

Četiri je puta proglašen najboljim stranim nogometašem u Kini, a svih deset godina aktivnog  igranja bio je najbolji zadnji vezni igrač Prve kineske lige te je uvrštavan u momčad prvenstva. Engleski mrežni portal goal.com izabrao je Matića 2010. godine u najbolju momčad azijskog kontinenta na poziciji zadnjeg veznog igrača.

Darko Matić sada s obitelji živi u Frankfurtu gdje je pokrenuo sportsku agenciju za transfere nogometaš diljem svijeta s naglasom na azijsko nogometno tržište.

- Igrajući u Kini i radeći kao sportski dužnosnik u toj zemlji stekao sam brojna poznanstva s nogometašima, ali sportašima uopće iz cijelog svijeta, tako da mi to koristi u mojem sadašnjem menadžerskom angažmanu, kazao je Matić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!