Bach "jako uznemiren" svime što se događalo oko Valijeve

18.02.2022.

08:33

Autor: M.Š./Hina/HRT

Thomas Bach

Thomas Bach

Foto: Tyrone Siu / REUTERS

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach izjavio je u petak da ga je "jako uznemirio" nastup ruske klizačice Kamile Valijeve, koja, nakon što se našla usred dopinškog skandala, nije bila u stanju u četvrtak na ZOI u Pekingu izvesti slobodni program na svojoj uobičajenoj razini.

Bach je također na konferenciji za novinare u Pekingu istaknuo da nema "veliko povjerenja" u pratnju Kamile Valijeve, posebno izražavajući žaljenje zbog njihove hladnoće i stava prema klizačici nakon njezinog nastupa.

- Bio sam jako zbunjen jučer kada sam gledao slobodni program u umjetničkom klizanju. Vidio sam nastup u kojem se mogao vidjeli pritisak na njezinim ramenima. Zbog svoje karijere svjestan sam kakav je pritisak, ali ovo je bilo izvan svega što mogu zamisliti, rekao je Bach.

- Vidjeti je kako puca na ledu, kako plače i pokušava završiti svoj program bilo je teško. U svakom pokretu, govoru njezina tijela, mogao se vidjeti golem stres, nastavio je šef MOO-a.

- Vjerojatno bi najradije sišla s leda i ostavila sve iza sebe.

- A kako su je prihvatili oni oko nje kako silazi s leda... Bilo je ledeno, umjesto da joj pokušavaju pomoći i utješiti. Od njezine trenerice mogla se osjetiti udaljenost i iz njezinog govora tijela mogao se iščitati prezir. Kako možeš biti tako hladan sa svojim sportašem?, kazao je Bach.

Valijeva je s leda otišla u suzama, a trenerica ju je grdila zbog nastupa.

- Njezina okolina mi ne ulijeva mi povjerenje. Bez obzira što se dogodilo, ili će se dogoditi u budućnosti, kako je moguće tako se ponašati prema 15-godišnjoj sportašici?, zaključio je.

Valijeva, je u četvrtak u slobodnom programu ostala bez medalje zauzevši četvrto mjesto. Kratki program u utorak je završila kao vodeća, no u četvrtak je u slobodnom programu puknula pod pritiskom i napravila više pogrešaka što joj je donijelo četvrto mjesto. Njena sunarodnjakinja Ana Ščerbakova je osvojila zlatnu medalju.

Ona je u ekipnom nastupu na ZOI 7. veljače osvojila zlatnu medalju, no onda je dan kasnije otkriveno da je u prosincu na ruskom državnom prvenstvu bila pozitivna na doping.

Ruska antidoping agencija ju je suspendirala, ali je suspenzija ukinuta nakon njezine žalbe što joj je omogućilo daljnje natjecanje na ZOI.

Slučaj je upućen na Sportski arbitražni sud (CAS) koji je u ponedjeljak, dan prije kratkog programa, donio odluku da se Valijeva ipak može natjecati.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!