Kontejnerski stadion 974 odlazi u Urugvaj?

10.12.2022.

14:26

Autor: I.L./Hina

Stadion 974 u Dohi

Stadion 974 u Dohi

Foto: Hamad I Mohammed / REUTERS

Kultni stadioni Svjetskog prvenstva dugo su živjeli u sjećanju onih koji su igrali i onih koji su bili gledatelji, ali Stadion 974, na kojem je odigrano sedam utakmica u Dohi, uskoro će prestati postojati.

Skupi stadioni za Svjetsko prvenstvo često su se pokazali kao prevelik trošak za zemlju domaćina, ali privremena arena, Stadion 974, predstavljena u studenom prošle godine, obavila je svoj posao i njezini montažni dijelovi uskoro će biti rastavljeni.


Stadion 974 prvi je stadion koji navijači vide kada slete u zračnu luku i putuju u središte Dohe.


Metalna arena nalazi se na obali s pogledom na Arapski zaljev i horizont West Baya, no lako bi se mogla zamijeniti s brodskim kontejnerskim dvorištem da nije konstrukcije koja podupire krov.


Stadion 974 također je jedina od osam stadiona Svjetskog prvenstva u Kataru bez klima uređaja, što je značilo da se svih sedam utakmica na kojima je bio domaćin moglo igrati samo nakon zalaska sunca.


Sjedala iz brojnih arena u Kataru bit će uklonjena i dodijeljena nogometnim projektima u inozemstvu, ali sudbina modularnih elemenata na stadionu 974 - za koje organizatori kažu da smanjuju troškove i otpad - još nije jasna.


Medijska izvješća sugeriraju da će kontejneri i drugi dijelovi koji čine stadion biti isporučeni ili u Afriku ili Urugvaj, koji bi se mogao kandidirati za Svjetsko prvenstvo 2030. kao dio zajedničke južnoameričke kandidature.


- Počeli su početni radovi rastavljanja. Trenutačno se dovršava točan vremenski okvir za potpunu demontažu i prenamjenu stadiona, priopćio je Organizacijski odbor.


Kao posljednji događaj na 974 Areni, stadion će ugostiti modnu reviju 16. prosinca - dva dana prije finala - na kojoj će nastupiti i nekoliko glazbenika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!