Kinezi bijesni zbog nenošenja maski na Svjetskom prvenstvu

23.11.2022.

12:07

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: TopMicrobialStock / Shutterstock

Televizijske slike gledatelja bez maski na SP-u u Kataru čine Kineze bijesnima jer još uvijek podliježu strogim mjerama nulte tolerancije na Covid koju je uveo Peking, dok ostatak svijeta živi s virusom.

- Neki posjećuju utakmice Svjetskog prvenstva bez maske, drugi su zatvoreni u svojim domovima mjesec dana, a da ne mogu izaći van, piše stanovnik Guangdonga na društvenoj mreži Weibo, kineskom ekvivalentu Twittera.

- Tko mi je ukrao život? Neću komentirati, dodaje, usred negodovanja zbog nemilosrdnog pristupa kineskog režima ograničavanju širenja slučajeva Covida.

Kina, u kojoj je Covid otkriven krajem 2019., posljednje je veliko gospodarstvo u svijetu koje još uvijek pokušava zaustaviti širenje koronavirusa, zatvaranjem gradova ili cijelih četvrti i nametanjem probnih testova milijunima ljudi.

Međutim, broj dnevnih slučajeva dosegao je u srijedu 29.157, što je malo u usporedbi s drugim zemljama, ali blizu nacionalnog rekorda iz travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!