Jeličić: Novac je prioritet, a svi smo mi pomalo licemjeri

20.11.2022.

20:09

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/IMS/HRT

Joško Jeličić

Joško Jeličić

Foto: Dnevnik / HRT

Stručni analitičar HTV-a Joško Jeličić gostovao je u Dnevniku HRT-a. Dobar dio Svjetskog prvenstva u Kataru, provest će u studiju emisije Qatara koja se emitira na Drugome programu.

Što može hrvatska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Kataru?


- Može puno, a ne mora ništa, što se mene osobno tiče. Mi koji imamo više iskustva naučili smo kako izgleda proces na turnirskim natjecanjima. Najmanje su predvidljivi jer se igraju u ovim uvjetima, terminu, jer nema prostora za uigravanje za razliku od ligaških natjecanja. Valja biti jako oprezan. Mi smo svi prošli taj proces i znamo kako se treba ponašati. Moramo biti strpljivi i tolerantni prema Daliću i našim igračima kojima neizmjerno vjerujemo. 

video thumb

Oko domaćinstva Katara bilo je puno kontroverza. 


- Nažalost, mi sada pričamo o posljedicama. Odluka je donesena 2010. godine kada je prvi put u povijesti zapravo određeno domaćinstvo dva sljedeća velika natjecanja. Jedno je bilo u Rusiji. Bez obzira na naše emocije ne smijemo biti licemjerni, dodijeljeno je isto jednoj državi koja ne poštuje ljudska prava, slobodu medija, prava homoseksualaca... i trenutno je pod vlašću najvećeg diktatora 21. stoljeća. Drugo je dodijeljeno Kataru koji apsolutno ne poštuje ljudska prava, prava žena, prava LGBT zajednice. Apsolutno je novac prioritet ispred svega, svi smo mi pomalo licemjeri, i ja u konačnici ću ovdje dobiti svoj honorar. Ljut sam na to sve licemjerstvo, ljudi u foteljama koji isto tako jako puno zarađuju propagiraju bojkot i ljudska prava, a zarađuju iz istog naftnog izvora. Mene je strah posljedica. Mene je strah za moj sport zbog sve djece koja gledaju svoje idole u kockastim dresovima i ulaze u taj kontaminirani prostor. FIFA bi trebala propagirati transparentnost, solidarnost, pravednost, poštenje, a radi suprotno. Mene je strah za moj sport. Nisam previše optimističan. Žao mi je što nema nekadašnjih karizmatičnih lidera koji su znali bojkotirali veliko natjecanje.

Joško Jeličić, Zrinka Grancarić

Joško Jeličić, Zrinka Grancarić

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska u skupini igra s Marokom, Kanadom i Belgijom. 


- Svi znamo koliko je teška prva utakmica. Apsolutno smo ekipa koja odlučuje o sebi, poštujemo protivnika. Imamo svoje senatore koji će znati povesti tu mladost, koja je neiscrpna i dobro se uklopila. s kojima treba imati strpljenja. Mislim da ćemo se svi radovati. Nikad se nisam bojao za hrvatski nogomet. U konačnici sam rekao, mogu puno i ne moraju ništa. Mi moramo biti racionalni jer smo previše emotivni, a kad smo previše emotivni onda racio hlapi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!