Wembley bi mogao ostati bez završnice Eura?

18.06.2021.

11:23

Autor: I.Ž.K./HRT

Stadion Wembley

Stadion Wembley

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Završnica Europskog nogometnog prvenstva (polufinale 6. i 7. srpnja, te finale 11. srpnja) trebala bi se održati na Wembleyju, no krovna europska nogometna organizacija UEFA zaprijetila je oduzimanjem domaćinstva završnih dvoboja Eura Londonu ako se od obavezne desetodnevne izolacije ne izuzme 2.500 VIP gostiju, piše The Times.

Naime, u skladu s trenutačnim protuepidemiološkim mjerama, svi koji u Englesku dolaze iz zemalja sa "žute liste", moraju u desetodnevnu izolaciju, no UEFA traži izuzeće za VIP goste koji će prisustvovati polufinalu i finalu Eura. Ako se to ne dogodi The Times piše kako je Europska nogometna federacija spremna preseliti završnicu u Budimpeštu.


Kapacitet Wembleyja je 90.000 mjesta, a za polufinalne dvoboje te finale dopušteno je 50% kapaciteta, dok bi se u Budimpešti igralo pred maksimalnim kapacitetom stadiona (67.000 mjesta).

Organizatori turnira pregovaraju s vladom Velike Britanije otkako je odgodila planove za ukidanje ograničenja COVID-19 21. lipnja.

- Uvijek postoji plan za nepredviđene situacije, ali uvjereni smo da će se tjedan s finalom i polufinalima održati u Londonu, navodi se u UEFA-inom priopćenju.

Iako bi bilo veliko iznenađenje kada bi UEFA poduzela neviđeni korak i premjestila finale u tako kasnoj fazi natjecanja, Budimpešta je kao domaćin svoje četiri utakmice EURA 2020 održala pred punim tribinama, prodavši karte mađarskim navijačima koji su cijepljeni ili gostujućim navijačima s dokazom negativnog testa na COVID-19.

UEFA je priopćila kako su se razgovori s vlastima u Londonu usmjerili na omogućavanje stranim navijačima da prisustvuju utakmicama "uz strogo testiranje na COVID-19 ili uz koncept 'mjehura' što bi značilo da će njihov boravak u Velikoj Britaniji biti kraći od 24 sata, a kretanje ograničeno na odobreni prijevoz i mjesta održavanja utakmica".

UEFA je rekla da razumije pritiske s kojima je suočena britanska vlada te da se nada da će rasprava doći do zadovoljavajućeg zaključka.

Prema važećim propisima u Engleskoj, navijači koji putuju iz zemalja s vladinog 'žutog' popisa moraju biti u karanteni deset dana po dolasku u Veliku Britaniju.

Osim momčadi koje dolaze iz Velike Britanije - Engleske, Škotske i Walesa, sve ostale zemlje sudionice EURA su na žutom popisu. Izuzetak je Turska koja je na strožem, crvenom popisu.

Vlada Velike Britanije pristala je povećati kapacitet na Wembleyju na 50 posto za nokaut fazu EURA, što znači 45.000 gledatelja, a ne 22.500 kao što je u grupnoj fazi. Osim polufinala i finala, Wembley će ugostiti i dvije utakmice osmine finala s kapacitetom od 50 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!