Šapit: Htio sam biti vojni pilot, ali nisam stao u avion, pa sam počeo komentirati

16.06.2021.

10:23

Autor: A.M./E. Mahmuljin/EUROPEO/HRT

Marko Šapit

Marko Šapit

Foto: EUROPEO / HRT

HRT-ove jake snage Marko Šapit i Edin Mahmuljin uživaju na mitskom Wembleyju, na kojem Šapit radi prvi put. Mahmuljin je iskoristio priliku da  ispita Šapita o tajnama komentatorskog posla, a i najlakše se za intervju dogovoriti unutar "kuće".

- Prvi put radim na Wembleyju, priznao je Šapit i pohvalio stadion:


- Moram reći da stadion izgleda izvrsno. Komentatorske pozicije su inače gore, ali sad su nas malo spustili, oni vole biti malo bliže terenu.


Je li maštao o poslu komentatora?


- Ja sam uvijek htio biti vojni pilot, ali rekli su mi da ne stanem u avion pa sam se prebacio na ovo, rekao je i objasnio kako se nosi s kritikama:


- Svaku kritiku sam spreman prihvatiti, posebno ako nešto pogriješim, a i to se zna dogoditi. Jedino kad se koriste nekakvi glupi izrazi, a ima nažalost i toga, to zbilja nema smisla. Ovo je ipak samo posao, samo sport, treba biti neka zabava i uživanje.


Naveo je i najneugodnije iskustvo:


- Jedno od najneugodnijih iskustava je bilo u Grčkoj kad je Rijeka igrača s AEK-om, a komentatorske pozicije su bile pomiješane s AEK-ovim navijačima. To je bilo potpuno ludo, radio sam utakmicu, a njih petorica su mi bila na ramenima i gledali su na ekranu svaki slow-motion, još je bilo neko zaleđe koje nije svirano. Prijavili smo to UEFA-i na poluvremenu, oni su onda reagirali, 15 minuta drugog dijela bilo je normalno, no onda su opet oni do kraja utakmice bili sa mnom.


Kako se priprema za komentiranje utakmica?


- Pišem bilješke rukom u raznim bojama, svaka ima neko svoje značenje, a i vizualan sam lik, kad nešto zapišem lakše mi ostane u glavi. Te boje me privuku da brže nađem, da ljudi ne primjete pauzu, rekao je i pokazao kako izgleda njegova  domaća zadaća uoči komentiranja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!