Prosinečki: Kad dođemo do šesnaesterca nemamo ideju

13.06.2021.

17:20

Autor: A.M./Europeo/HRT

Robert Prosinečki

Robert Prosinečki

Foto: EUROPEO / HRT

Hrvatska je prvi put u povijesti poražena u premijernoj utakmici Europskog prvenstva, a Engleska je prvi put upisala početnu pobjedu. Robert Prosinečki, Tomislav Ivković i Marijo Strahonja analizirali su utakmicu u emisiji EUROPEO.

Pogodak Sterlinga u 57. minuti bio je presudan detalj, a Vatreni su opet pokazali već poznate boljke, konkretno slabost u napadačkim idejama.


- Sigurno kad se izgubi onda nije dobro. Sad ćemo dati neka naša viđenja, no krenuti porazom nije dobro. Čini mi se da smo mogli puno više, nisu me se Englezi previše dojmili, nije bilo nekog presinga, puno lopti smo prodali u situacijama gdje smo mogli više. Sve nas zabrinjava igra prema naprijed, dođemo na 16 metara i onda nemamo rješenja. Nije da smo visili cijelo vrijeme, da su oni imali 10 šansi, ovako ostaje dojam da smo mogli puno više. To je bila jedna lagana utakmica, nije bilo ritma, nije bilo stalnog pritiska, od 30. minute smo kroz čuvanje lopte mi to počeli kontrolirati i napravili smo ih nervoznima. No taj niz grešaka kod gola nas je skupo stajao, rekao je Prosinečki.

- Smirili smo Engleze sredinom prvog poluvremena, i taman kad smo mi imali kontrolu, oni su nas čekali iza lopte, eto mi primimo gol zbog lošeg rasporeda igrača, a bila su i fantastična kretanja Engleza u napadu. Šteta da nismo pružili nešto više, ali u sljedeće dvije utakmice moramo puno više napraviti prema naprijed, moramo biti odlučniji i imati ideju što hoćemo od samog začetka akcije. Mislim da Kovačić može napraviti puno više rizika, on to može, nije ni Luka danas bio na nivou na koji nas je navikao. Nema tragedije, nije dobro, ali imamo još dvije utakmice protiv momčadi protiv kojih možemo, nadovezao se Ivković.

- Kad govorimo o mirnoći u igri, previše srljamo, daj malo okreći strane, da dobijemo tu sigurnost kad imamo loptu. Ne možemo protiv Engleza očekivati neku superiornosrt, ali nismo pokazali ono što možemo, dodao je Ivković.


- Ni protiv Belgije ni danas nismo prema naprijed napravili ništa, moramo se oko toga zabrinuti, smatra Prosinečki.


Ivković je objasnio zašto:


- Problem je što zadnja linija stoji previše nazad, pa kako onda dobro napasti, no to je rizik, ali mi moramo preuzeti više rizika. Ove dvije utakmice moramo pokati da mi možemo uzeti komandu u ruke.


Marijo Strahonja dao je prvi dojam o suđenju suca Orsata:


- Dobro je sudio utakmicu, u početku je imao problema s ritmom, ali kompletan dojam je da je suđenje bilo vrlo dobro. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!