18:09 / 16.06.2021.

Autor: I.L./Hina

Policija umalo pucala na Greenpeaceova aktivista

Aktivist Greenpeacea sletio padobranom na Allianz arenu

Aktivist Greenpeacea sletio padobranom na Allianz arenu

Foto: Lukas Barth-Tuttas / REUTERS

Njemačka policija umalo je pucala na Greenpeaceova aktivista koji je neposredno prije početka utakmice između Njemačke i Francuske u Münchenu paraglajderom presjekao televizijske kablove na krovu stadiona, ozlijedio dvoje ljudi, te sletio na teren.

Aktivist Greenpeacea namjeravao je preletjeti stadion i na teren baciti loptu sa sloganom "Izbacite naftu", kako bi skrenuo pozornost javnosti na zaštitu okoliša, no stvari su krenule po zlu. Presjekao je televizijske kablove na krovu stadiona, a komadi plastike i metala koji su pritom pali na tribinu ozlijedili su najmanje dvije osobe koje su završile u bolnici.


- Snajperisti su ga već imali na nišanu, rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova za bavarsku regiju Joachim Herrmann.


- Da je policija utvrdila da se radi o terorističkom napadu, platio bi to životom, dodao je.

video thumb

Paraglajder je na kraju sletio na travu u trenutku zagrijavanja momčadi, a 38-godišnji Nijemac, koji je prošao bez ozljeda, potom je priveden.

Pušten je u srijedu. No, protiv njega je podignuta tužba zbog "ozljeđivanja osoba, prijetnje zračnim prijevozom" i drugih "prekršaja prema zrakoplovnom zakonodavstvu, koji strogo ograničavaju mogućnosti preleta," rekla je policija.

UEFA je osudila "nepromišljen čin", a Njemački nogometni savez (DFB) ocijenio  je tu akciju "neprihvatljivom".

Glasnogovornik Angele Merkel Steffen Seibert sa svoje je strane u srijedu osudio "neodgovornu akciju" koja je "ljude izlagala velikoj opasnosti".

- Žao nam je što prosvjedna akcija nije protekla onako kako je planirano i žalimo što su ljudi bili ugroženi i ozlijeđeni, poručio je Greenpeace.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!