Mancini ušao u odabrano društvo

12.07.2021.

07:56

Autor: T.D./HRT/Hina

Roberto Mancini

Roberto Mancini

Foto: Laurence Griffiths / REUTERS

Talijanski izbornik Roberto Mancini postao je 16. stručnjak koji se može pohvaliti kako je osvojio europski naslov.

Zanimljivo, nikome to nije uspjelo dva puta, a jedini koji je bio europski prvak na klupi neke strane ekipe bio je Nijemac Otto Rehhagel 2004. s Grcima.

Dodajmo i kako su tek dva trenera osvojila svjetski i europski naslov. Nijemac Helmut Schon je na klupi "Elfa" osvojio EURO 1972. godine, te World Cup dvije godine kasnije, dok je Španjolac Vicente del Bosque na klupi "furije" bio svjetski prvak 2010. godine, a europski 2012.

Najstariji trener koji je osvojio europsku krunu je Španjolac Luis Aragones koji je EURO osvojio 2008. sa 69 godina i 336 dana, a najmlađi je njegov sunarodnjak Jose Villalonga koji je predvodio španjolsku vrstu do europskog trona 1964. s 44 godine i 192 dana.

Najviše 'trofejnih' izbornika imaju Nijemci, četvoricu, Španjolci trojicu, Francuzi i Talijani dvojicu, a po jednog Rusi, Česi, Portugalci, Nizozemci i Danci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!