14:56 / 08.07.2021.

Autor: K.L./Hina

"Bilo bi lijepo kada bi Englezi prestali dijeliti lekcije o simuliranju"

Sterling pao u šesnaestercu

Sterling pao u šesnaestercu

Foto: Laurence Griffiths / Pool via REUTERS

Većina europske nogometne javnosti smatra kako je Raheem Sterling odglumio pad u kaznenom prostoru kojim je iznudio kazneni udarac za Englesku u produžetku polufinalnog dvoboja EURA protiv Danske nakon kojega je Engleska postigla pobjedonosni pogodak za plasman u finale.

Najoštrija je u svojoj ocjeni bila španjolska Marca.

- Englezi uvijek govore kako je loše što stranci u njihovom nogometu pokušavaju padanjem u kaznenom prostoru prevariti suca. U čistom engleskom nogometu to se ne događa. Osim, naravno, u polufinalu Europskog prvenstva. Bilo bi lijepo kada bi Englezi prestali dijeliti lekcije ostatku kontinenta u vezi simuliranja, piše Marca.

Na istom je tragu i bivši njemački reprezentativni veznjak Dietmar Hamann koji je dobar dio igračke karijere proveo u Engleskoj.

- Englezi su pobijedili iz kaznenog udarca koji je dosuđen nakon očitog simuliranja. Engleska se uvijek ponosila time kako je domovina fair-playa, a ne simuliranja, smatra Hamann.

Bivši švedski sudac Jonas Eriksson, koji je sudio na EURU 2012. i 2016. izjavio je:

- Ovo je bio mekani penal... polufinale EURA nije smjelo biti odlučeno na taj način. Najviše me iznenađuje i ljuti to što se VAR nije oglasio.

O tome da se nije trebao dosuditi kazneni udarac za Englesku složili su se i bivši dugogodišnji menadžer Arsenala Arsene Wenger te aktualni trener Rome Jose Mourinho, koji se tijekom svog boravka u Engleskom često sukobljavao upravo s Wengerom.

- U takvim trenucima sudac mora biti apsolutno siguran da se radi o penalu, ali situacija nije bila jasna. Morao je u najmanju ruku pogledati situaciju na ekranu, kazao je Wenger koji se trenutačno nalazi na čelu FIFA-ina odjela za globalni razvoj nogometa.

- Za mene, to ni u kom slučaju nije bio penal, rekao je Mourinho dodavši kako je ipak bolja momčad pobijedila te kako je sretan zbog Engleske.

Francuski sportski dnevnik L'Equipe dosuđeni kazneni udarac naziva "upitnim, u najmanju ruku velikodušnim", dok talijanska Gazzetta dello Sport navodi kako je "šteta što Engleska dobija sudačku pomoć jer je toliko dobra da ju i ne treba".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!