Balog očekuje da danas "eksplodira" jedan od napadača

18.06.2021.

15:23

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Stjepan Balog

Stjepan Balog

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Današnja utakmica Hrvatske i Češke vrlo je bitna za daljnji prolazak Hrvatske na Europskom prvenstvu, no nažalost najbitnija podrška - ona s tribina, bit će u vrlo malom broju. Stroge epidemiološke mjere "ohladile" su mnoge navijače, a samo oni najuporniji odradili su desetodnevnu karantenu.

- Nikada, ne samo na velikim natjecanjima, već i prijateljskim utakmicama, Hrvatska nije imala tako malu podršku s tribina, kaže Stjepan Balog, sportski komentator i dodaje: - U Škotskoj su još veće restrikcije nego li u Velikoj Britaniji. Da biste došli na utakmicu morate u karantenu. Samo oni najuporniji su došli na utakmicu u Škotsku.

Što se sastava Hrvatske tiče, on još nije poznat.


- Ono što možemo nagovijestiti, po stvarima koje su se događale prije, da će se vratiti Dejan Lovren. Stalno je na treninzima i javnim nastupima, vidljivo je da će zauzeti jedno od dva mjesta u obrani, na mjestu stopera, smatra Balog. - Izvjesno je da će i mladi Gvardiol nastaviti na poziciji beka, jer je Barišić ozlijeđen, da će trojica senatora biti u veznoj liniji, a za naprijed se ne bih usudio prognozirati, to je još uvijek otvoreno, kaže.


Balog smatra kako Češka nije bezazlen protivnik, te da je njihova trenutna momčad najbolja u posljednjih deset godina.


- Češka je sad jedna solidna momčad, ima nekoliko jako dobrih pojedinaca. Ali to je momčad s kojom se može igrati i koju se može pobijediti, kaže i dodaje kako će Hrvatska teško proći dalje ako izgubi ovu utakmicu. - Postoje neke kalkulacije, jer i trećeplasirani prolaze - četiri najbolja, ali ne bih o tome uopće pričao.

Ono što je na utakmici s Engleskom bilo vidljivo, a važno je i za današnju, je nervoza igrača, pogotovo onih mlađih, a najbolji pokazatelj su žuti kartoni i svađe sa sucima.

- To je veliki stres i pritisak, neki od ovih mlađih nisu još bili na tako velikoj utakmici. Jedno je igrati klupske utakmice, a drugo je biti na Wembleyju i igrati protiv Engleske, to je jedna potpuno druga dimenzija, smatra Balog.

Bilo je i mnogo kritika na račun raspoloženja u reprezentaciji, no igrači kažu kako je sloga na nivou.

- To je tako, kad pobjeđujete onda je sve super, svi su heroji, kad rezultat nije dobar onda ispliva na površinu nešto što inače nije. Igrači se moraju nositi s pritiskom i činjenicom da netko komentira njihov rad - često su tu i neopravdane kritike, ali to je dio posla javnih osoba, kaže Balog i dodaje kako će situacija biti bolja čim Hrvatska pobijedi prvu utakmicu. - Odmah će doći nova energija, nama samo treba jedna pobjeda da nas malo vrati, dodaje.

S obzirom na to da Češka ima tri boda iz prve utakmice, Balog smatra kako će Hrvatska morati preuzeti odgovornost u igri. - Puno više inicijative, puno više igre prema naprijed – to nam je jako falilo u prvoj utakmici. Sad ćemo morati biti ti koji vode igru, koji traže gol, to može biti dobro, ali može biti i dvosjekli mač, kaže.

A što se tiče prognoze pobjedničkog gola, Balog smatra da bi danas mogao "eksplodirati" jedan od napadača. - Kramarić ili Bruno Petković – to je moj osjećaj, kaže i dodaje kako vjeruje u pobjedu Hrvatske: - Nepopravljivi sam optimist kad je u pitanju hrvatska reprezentacija. Jedan gol razlike i pobjeda.

- Zamislite da smo dobili grupu Budimpešta-München. U Budimpešti je kompletan kapacitet stadiona 70 tisuća ljudi, blizu nam je granice, München isto – sve bi bilo puno kockica, osvrnuo se Balog na "nesreću" koja nas je zapala izborom lokacije utakmice. - Realno, trebali su Škotima oduzeti domaćinstvo, kao što su Irskoj, jer su iste okolnosti – mene zbilja čudi kako je Glasgowu ostalo to prvenstvo uz ovakve restrikcije, kaže.

Studijska emisija EUROPEO počinje u 17 sati na HTV-u 2, a utakmica Hrvatske i Češke počinje u 18.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!