12:07 / 21.12.2018.

Autor: I.L.K./Hina

Todd Martin: Goranov Wimbledon dao je svima nadu

Goran Ivanišević (Marko Prpić/PIXSELL)

Goran Ivanišević (Marko Prpić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

"Dali smo mogućnost navijačima da se izjasne, a vrlo često se njihov izbor poklapa s onim našeg glasačkog tijela."
"Goranov trijumf u Wimbledonu dao je nadu svima koji su, poput njega, došli blizu cilja, a nisu uspjeli biti prvi", izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za Hinu Todd Martin, čelni čovjek Međunarodne teniske kuće slavnih, u koju bi njegov veliki suparnik s teniskih terena Goran Ivanišević mogao biti uvršten sljedeće godine i postati prvi Hrvat koji se našao među teniskim legendama.

"Glasovanje teniskih zaljubljenika je bilo zabavno. Dva su bitna elementa u tome: kao prvo, navijačima širom svijeta dali smo mogućnost da se prisjete ljudi poput Gorana Ivaniševića, Jevgenija Kafelnjikova, Na Li, Mary Pierce ili bilo koga drugoga među nominiranima; kao drugo, uključivanjem navijača nismo nimalo promijenili kriterije za uvrštenje. Samo smo dali mogućnost navijačima da se izjasne, a vrlo često se njihov izbor poklapa s onim našeg glasačkog tijela."

Među nominiranima za ulazak u klasi 2019. okupili ste vrlo živopisnu skupinu ljudi. Kakva su vaša sjećanja na dvoboje koje ste imali s Goranom Ivaniševićem?

"Goran i ja smo vodili velike bitke tijekom karijere. Najlakše bi bilo reći da mi je najviše u sjećanju ostala godina kad je osvojio Wimbledon. Iz više razloga sam bio jako sretan zbog njega. Vjerujem da je njegov najveći uspjeh došao kao rezultat veće poniznosti, jer mu u to doba baš nije išlo najbolje i zato je imao drugačiji perspektivu, bio je smireniji. Sviđalo mi se što je napravio, jer je time dao nadu svima koji su, poput njega, došli blizu cilja, a nikada nisu stigli prvi. Meni je to dalo nadu, a vjerujem da su i novije generacije vidjele kako vrijedi nastaviti igrati čak i onda kad više nisi u svom najboljem izdanju."

Smatra da je Davis Cupu trebala promjena.

"Ja sam za promjene i vjerujem da na njih treba gledati kao na priliku. Mislim da je ovo hrabro. Ako se pokaže preradikalnim, opet će trebati nešto promijeniti. Ne mislim da se treba vratiti na staro, nego probati nešto drugačije. S pojavom Laver Cupa i ATP World Team Cupa nastala je mala zbrka, ali Davis Cupu je, za njegovo dobro, trebala promjena."

Nije li napuštanjem sustava igranja kod kuće i u gostima Davis Cupu izvađeno srce i duša?

"Ne mislim da je tako. Srce i duša leže u činjenici da ste vi iz Hrvatske, a ja sam iz Sjedinjenih Američkih Država i da se borimo jedan protiv drugoga, a nakon nas dolaze sljedeća dvojica koja to čine. Istina, odstranjen je jedan vrlo značajan element Davis Cupa, ali još ne znamo kakav će biti ishod. Moramo vidjeti koji će elementi popuniti tu prazninu. U tome moramo biti strpljivi i iskazati želju za analiziranjem nečega što je drugačije. Davis Cup je polako postajao sve lošiji. Ne posvuda, ali na globalnoj razini da. Nešto je trebalo učiniti", zaključio je Todd Martin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!