Sud obrazložio odluku, Đoković tuži australsku vladu?

20.01.2022.

09:31

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Novak Đoković

Novak Đoković

Foto: Christopher Pike / REUTERS

Australski sud u četvrtak je obrazložio da je odbacio žalbu teniske superzvijezde Novaka Đokovića na ukidanje vize jer je ministar koji ju je ukinuo razumno vjerovao da bi Đoković, koji nije cijepljen protiv koronavirusa, mogao predstavljati rizik za australsku zajednicu.

Savezni sud je također odbacio tvrdnju njegovih odvjetnika da nema dokaza da je Đoković ikad pozivao nekoga da se ne cijepi, rekavši da se moglo zaključiti da će javnost tako percipirati njegovo protivljenje cijepljenju, jer je rekao da nije cijepljen.

- Svjetska teniska zvijezda sa statusom ikone može utjecati na ljude svih dobi, mlade i starije, ali možda posebno na mlade i podložne utjecajima, da ga oponašaju. To nije plod mašte, ne trebaju dokazi, rekli su suci.

Đokovićeva saga potaknula je globalnu raspravu o pravima ljudi koji se odluče ne cijepiti u trenutku dok vlasti nastoje zaštititi zajednicu od pandemije koronavirusa.

Đoković je deportiran iz Australije u nedjelju navečer, samo nekoliko sati nakon što je sud odbacio njegov pokušaj da ostane u zemlji kako bi nastupio na Australian Openu, gdje se nadao da će osvojiti rekordnu 21. Grand Slam titulu.

To je uslijedilo nakon 11-dnevne sage koja je uključivala dva otkazivanja vize, dvije Đokovićeve žalbe na sudu i pet noćenja u dva odvojena boravka tenisača u prihvatilištu za migrante u koji se smještaju tražitelji azila.

Njegovi odvjetnici tvrdili su da bi otkazivanje vize trebalo poništiti uz obrazloženje da je odluka ministra imigracije Alexa Hawkea bila iracionalna, da mu nedostaju dokazi da bi Đokovićeva prisutnost u Australiji mogla potaknuti raspoloženje protiv cijepljenja, a po njima nije uzeo u obzir da bi deportacija Đokovića mogla potaknuti antivakserski osjećaj.

Savezni sud je zaključio da je, iako možda neki drugi ministar ne bi ukinuo vizu, ministar imigracije Alex Hawke djelovao u skladu sa zakonom koji mu dopušta da otkaže vizu sve dok je uvjeren da bi nositelj vize mogao predstavljati rizik za zdravlje ili za javni red u australskoj zajednici.

- Ministar se u to uvjerio na temelju nečega za što se ne može reći da je iracionalno ili nelogično ili da ne počiva na relevantnom materijalu, rekli su glavni sudac James Allsop i suci Anthony Besanko i David O'Callaghan u obrazloženju odluke objavljenom u četvrtak.

Srpski tenisač sada je izložen novom riziku propuštanja sljedećeg teniskog Grand Slam turnira, Roland Garrosa u Francuskoj jer je francusko ministarstvo sporta objavilo da neće biti izuzeća od novog zakona o cijepljenju koji je odobren u nedjelju.

Đoković tuži australsku vladu?

Britanski The Sun prenosi kako se prvi tenisač svijeta sprema tužiti australsku vladu zbog lošeg tretmana. Pozivaju se na pouzdane izvore bliske Đokoviću te navode da će srpski tenisač tražiti 3,2 mlijuna funti odštete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!