Raskid suradnje ITF-a i Cosmosa: Davis Cup u starom formatu?

12.01.2023.

22:07

Autor: A.M./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: . / Shutterstock.com

Tvrtka Cosmos i Međunarodna teniska federacija (ITF) prijevremeno su nakon pet godina raskinuli ugovor o organizaciji najstarijeg teniskog natjecanja Davis Cupa, potvrdio je glasnogovornik ITF-a za francusku novinsku agenciju AFP.

Cosmos, čiji je osnivač bivši španjolski nogometaš Gerard Pique, i ITF su se 2018. godine obvezali na promjene u formatu Davis Cup natjecanja, no nakon pet godina suradnje okončali zajedničku priču. Prvobitno, u želji za popularizacijom reprezentativnog tenisa, ugovor je potpisan na 25 godina vrijedan tri milijarde dolara.


Davis Cup je za 2018. radikalno promijenjen te je na kraju sezone organiziran završni turnir s najboljim reprezentacijama. Posljednjih godina i taj se format mijenja, a iz teniskih redova u više navrata stižu kritike zbog prenatrpanog kalendara. Završni turnir 2022. godine bio je podijeljen na rujanski grupni dio natjecanja i studeni s eliminacijskim borbama.


Naslov je osvojila Kanada, koja je u finalu svladala Australiju, a Hrvatska je dogurala do polufinala.


Za sada nije jasno hoće li ITF vratiti Davis Cup u svoj dugogodišnji format ili će privući nove sponzore i zadržati završni turnir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!