Promjena na svim Grand Slam turnirima u odlučujućem setu

16.03.2022.

12:18

Autor: K.L./Hina

Matteo Berrettini

Matteo Berrettini

Foto: Jayne Kamin-Oncea-USA TODAY Sports / REUTERS

Sva četiri teniska Grand Slam turnira uvode na jednogodišnji probni rok pravilo igranja "tie-breaka" do 10 osvojenih poena u odlučujućem petom setu i to već od ovogodišnjeg Roland Garrosa koji počinje 22. svibnja, objavio je Izvršni odbor koji se brine o održavanju četiri najveća turnira u sezoni.

Produženi "tie-break" igrat će se kod rezultata 6-6 u petom setu kod tenisača, odnosno u trećem setu kod tenisačica.

- Ova odluka donesena je na temelju snažne želje da se poveća dosljednost u pravilima na Grand Slamovima. Nakon godinu dana planiramo zajedno s WTA-om, ATP-om i ITF-om vidjeti što je ova promjena donijela i po mogućnosti uvesti je za stalno", objavio je IO Grand Slamova.

Dosad je svaki Grand Slam turnir imao vlastito pravilo u petom setu.

Tako se na Australian Openu od 2019. igra upravo tako da se kod rezultata 6-6 u odlučujućem setu igra produženi "tie-break", u Wimbledonu je također 2019. uveden "tie-break" u odlučujućem setu, ali kod rezultata 12-12, u Roland Garrosu je sve dosad vrijedilo pravilo da pobjednik odlučujućeg seta mora osvojiti najmanje dva gema više od suparnika, dok se na US Openu još od uvođenja "tie-breaka", odnosno 1970. godine u odlučujućem setu igra klasični "tie-break" do sedam osvojenih poena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!