22:32 / 09.04.2020.

Autor: A.M./Hina

Predsjednik ATP-a: Ako treba igrat ćemo u studenome i prosincu

Ilustracija (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Ilustracija (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Udruge teniskih profesionalaca (ATP) Andrea Gaudenzi u četvrtak je izjavio da se nada nastavku sezone u kolovozu.
Predsjednik Udruge teniskih profesionalaca (ATP) Andrea Gaudenzi u četvrtak je izjavio da se nada nastavku sezone u kolovozu, iako je više scenarija moguće, pa čak i onaj o prekidu teniskih aktivnosti do sljedeće godine.
- Napravili smo 50 verzija kalendara koje mijenjamo svaki dan, rekao je Gaudenzi u razgovoru za nekoliko talijanskih medija te dodao: - Ako uspijemo nastaviti s igranjem u kolovozu, spasili bismo tri Grand Slama i šest Masters 1000 turnira. U suprotnom se problemi počinju množiti.
Posljednji ATP turniri odigrani su početkom ožujka, a drugom odgodom na razini svih krovnih organizacija (ITF, ATP, WTA) teniski profesionalci su stavljeni u mirovanje najmanje do 13. srpnja, a prvi put od Drugog svjetskog rata u ovoj godini neće se dijeliti wimbledonski trofeji. Roland Garros je iz termina u svibnju i lipnju prebačen na početak jeseni, a želja je ATP-a da se u jesenskom terminu odigraju i dva Masters 1000 turnira na zemljanoj podlozi, onaj u Rimu i Madridu. Uz pretpostavku da nastavak sezone stvarno bude u kolovozu, kad su na rasporedu dva Mastersa 1000 (Cincinnati, Toronto) i US Open, veći dio najvrednijih turnira bio bi spašen.
- Na taj način bi se moglo održati 70 do 80 posto sezone, tvrdi Gaudenzi, koji se nada i održavanju završnog turnira u londonskoj O2 Areni prema već utvrđenom terminu od 15. do 22. stuedenoga, jer je "dvorana dostupna samo u tom tjednu".
- Naša strategija je jednostavna: odigrati što više turnira u tjednima koje ćemo imati na raspolaganju kako bismo sačuvali najviše što možemo od onoga što nam je ostalo, objasnio je Gaudenzi i dodao kako to može značiti igranje u studenome i prosincu, kad je većina igrača na odmoru i na pripremama za sljedeću sezonu.
- Igrači već imaju relativno dugačku stanku, tako da je jasno da ćemo igrati u studenome i prosincu, ako se to pokaže neophodnim.
Predsjednik ATP-a je istaknuo i ekonomski aspekt krize koja je pogodila sve sfere života. ATP priprema mjere pomoći za najugroženije, od Challengera preko turnira iz serija 250 i 500, ako bi kriza potrajala.
- Naš sustav je čvrst, može trajati vjerojatno godinu dana bez tenisa, ali ne i više. Što duže traje, teškoće će biti veće, Sve će ovisiti o broju turnira koje ćemo morati otkazati, zaključio je Gaudenzi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!