10:42 / 07.02.2022.

Autor: I.L./HRT/Hina

Peng Shuai zanijekala da je ikoga optužila za seksualni napad

Shuai Peng

Shuai Peng

Foto: Edgar Su / REUTERS

Kineska tenisačica Peng Shuai je u razgovoru za francuske sportske novine "L'Equipe" ponovno zanijekala da je ikoga optužila za seksualni napad, dodajući da je sama izbrisala svoju objavu s takvim optužbama na društvenim mrežama u studenom.

Za 36-godišnju Peng je ono što se događalo nakon njezine objave na kineskoj društvenoj mreži Weibo početkom studenoga "veliki nesporazum". 


Bivša prva tenisačica svijeta u parovima objavila je 2. studenoga tekst u kojem optužuje bivšeg potpredsjednika kineske vlade Zhang Gaolija da ju je prisiljavao na spolni odnos tijekom višegodišnje veze. No objava je brzo nestala, a Peng se gotovo tri tjedna nije pojavljivala u javnosti.


Peng je sada u interviewu za francuski list "L'Equipe" zanijekala da je iznijela takve optužbe.


- Nikad nisam rekla da me je itko seksualno napao na bilo koji način, rekla je Peng, ne objašnjavajući detalje.


U njenoj izbrisanoj objavi na kineskoj verziji Twittera Weibou, Peng je napisala: - Zašto ste me odveli u svoju kuću i prisilili na odnos s vama? Također je opisala odnos sa Zhangom kao vezu koja se prekidala pa nastavljala i koja je bila sporazumna.


Dodala je da je sama obrisala objavu i tako demantirala tvrdnje da su objavu brzo povukli online cenzori u Kini. - To sam htjela, odgovorila je na pitanje novinara o razlozima brisanja objave. - Došlo je do velikog nesporazuma u vanjskom svijetu oko ove objave, dodala je. Peng nije bila aktivna na Weibou od trenutka kada je objava izbrisana.


- Ne želim više medijske pompe oko toga, rekla je za "L'Equipe".


Zbog te njene objave WTA je suspendirao turnire u Kini.


Interview je vođen na kineskom jeziku. a odgovore je na engleski prevodio dužnosnik Kineskog olimpijskog odbora kao i prevodilac u Parizu, navodi "L'Equipe". Pitanja su dana unaprijed, a "L'Equipe" je pristao objaviti odgovore Peng bez komentara.


Peng, koja je za vrijeme interviewa bila odjevena u crvenu trenirku s natpisom Kina, kazala je kako nije bila svjesna zabrinutosti koju je za njeno stanje izražavala međunarodna zajednica kao ni toga da su neki tenisači, poput Serene Williams i Naomi Osake, koristili na društvenim mrežama hashtag #WhereIsPengShuai te da nije gledala strane medije niti je čitala išta na engleskom.


Osim toga, rekla je da se na marginama Olimpijskih igara u Pekingu sastala s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasom Bachom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!