10:13 / 20.11.2021.

Autor: I.Ž.K./HRT/Reuters

Peng će se 'uskoro' pojaviti u javnosti

Peng Shuai

Peng Shuai

Foto: Adnan Abidi/File Photo / REUTERS

Kineska tenisačica Peng Shuai kod kuće je dobrovoljno i uskoro će se pojaviti u javnosti, poručio je Hu Xijin, glavni urednik kineskog Global Timesa.

Bivša prva tenisačica svijeta u parovima nije viđena niti je itko čuo za nju otkako je početkom mjeseca na kineskim društvenim mrežama objavila da ju je bivši kineski potpredsjednik Zhang Gaoli prisilio na spolni odnos.

Ni Zhang niti kineska vlada nisu komentirali njene navode u objavi koja je ubrzo bila obrisana s društvenih mreža, a tema je blokirana u raspravi na kineskom internetu koji je pod strogom cenzurom.

Objavom na Twitteru javio se ugledni državni novinar, glavni urednik kineskog Global Timesa Xu Xijin poručivši da Peng Shuai slobodno boravi u svom domu te da će se uskoro pojaviti u javnosti.


Novinar China Global Television Networka Shen Shiwei objavio je nekoliko fotografija koje je objavila Peng, a podijelila njezina prijateljica na društvenoj mreži WeChat, no nema dokaza o tome kada su te fotografije nastale. Glavni urednik Global Timesa Hu Xijin podijelio je Shiweijevu objavu uz riječi kako su to doista fotografije Peng u sadašnjem stanju. 

- Iz vlastitih izvora potvrđujem da su ove fotografije doista sadašnje stanje Peng Shuai. Proteklih dana ona je boravila u svom domu dobrovoljno i nije željela da je uznemiravaju. Uskoro će se pojaviti u javnosti i sudjelovati u nekim aktivnostima, napisao je Hu Xijin. 

Svoju zabrinutost zbog nestanka kineske tenisačice izrazili su i Ujedinjeni narodi te SAD koji traže od kineske vlade dokaze o stanju i sigurnosti Peng Shuai. Međunarodni olimpijski odbor zasad odbija komentirati "slučaj Peng" navodeći tek da vjeruju kako je najbolje rješenje "tiha diplomacija". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!