Teniska kuća slavnih bez "Klase 2022."

11.01.2022.

18:30

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: MollieGPhoto / Shutterstock

U 2022. nitko neće biti uvršten u Međunarodnu tenisku kuću slavnih, što se dogodilo prvi put u povijesti, priopćili su u utorak iz ove institucije. 

Naime, nitko od nominiranih kandidata nije dobio dovoljno glasova, najmanje 75% u zbroju glasova službene skupine glasača, koju čine predstavnici medija, odabrani teniski povjesničari, članovi Kuće slavnih i stručnjaci iz teniske industrije, te glasova teniskih zaljubljenika iz cijelog svijeta.

Na listiću za uvrštenje u Međunarodnu tenisku kuću slavnih u 2022. bile su Srpkinja Ana Ivanović, Talijanka Flavia Pennetta, Cara Black iz Zimbabvea i Amerikanka Lisa Raymond, a od tenisača su bili nominirani Španjolci Carlos Moya i Juan Carlos Ferrero.

Cara Black je dobila najviše glasova ljubitelja tenisa, a time i dodatna tri postotna boda, dva je zaradila Flavia Pennetta, a jedan Ana Ivanović. No, ni to nije bilo dovoljno da netko od njih prijeđe "izborni prag".

- Proces uvrštanja u Međunarodnu tenisku kuću slavnih ima više koraka, kroz odbore za nominaciju i kroz glasovanje. Odluka o tome tko zaslužuje biti uvršten u Kuću slavnih leži na službenoj glasačkoj skupini, grupi neovisnih glasača s reputacijom u tenisu, koji imaju veliko znanje o njegovoj povijesti, izjavio je u priopćenju glavni operativac Međunarodne teniske kuće slavnih Todd Martin.  

Svi nominirani za ovu godinu naći će se ponovno na listiću i sljedeće godine, jer prema pravilniku Međunarodne teniske kuće slavnih svatko od nominiranih može se triput naći na listiću. Svi koji ne budu izabrani u trogodišnjem razdoblju više ne mogu biti kandidati za uvrštanje u društvo teniskih besmrtnika.

Ipak, iako neće biti "Klase 2022.", u Newportu će 16. srpnja ipak biti održana svečanost prijema za Australca Lleytona Hewitta koji je izabran u "Klasi 2021.", ali zbog ograničenja izazvanih pandemijom Covida-19 nije mogao doputovati u SAD na prošlogodišnju svečanost, tijekom koje je s godinu dana zakašnjenja u Međunarodnu tenisku kuću slavnih uvršten Goran Ivanišević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!