19:21 / 01.04.2020.

Autor: I.Ž.K./Hina

Otkazani svi teniski turniri do 13. srpnja

Ilustracija (Sanjin Strukićć/PIXSELL)

Ilustracija (Sanjin Strukićć/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Odluka o otkazivanju turnira uslijedila je zbog pandemije koronavirusa.
Nastavno na današnje odluke otkazivanja Wimbledona i svih turnira na području Velike Britanije koji su mu trebali prethoditi, Međunarodna teniska federacija (ITF), Udruga teniskih profesionalaca (ATP) i Ženska teniska udruga (WTA) donijeli su odluku o otkazivanju svih natjecanja do 13. srpnja, kao odgovor na trenutačnu pandemiju bolesti COVID-19 izazvane širenjem koronavirusa.

Prethodno su bili otkazani svi turniri do 7. lipnja, što je uključivalo europsku turneju na zemljanoj podlozi, a sada su uključeni i svi europski ATP i WTA turniri na travi.

- Nažalost, pandemija bolesti COVID-19 ne ostavlja nam nikakvu mogućnost osim dodatnog otkazivanja turnira, a odluku smo donijeli usko surađujući s našim članovima i ostalim vodećim teniskim organizacijama, izjavio je u zajedničkom priopćenju predsjednik ATP-a Andrea Gaudenzi.

- Dijelimo razočaranje daljnjim otkazivanjem turnira i odgodom nastavka sezone, ali naš prioritet ostaje podrška u ovim teškim vremenima i suradnja u pripremama za povratak na terene, istaknuo je predsjednik i izvršni direktor WTA Steve Simon.

Odluka se odnosi na turnire svih kategorija i razina, kao i na natjecanja tenisačica i tenisača u kolicima te natjecanja u tenisu na pijesku. Regionalna natjecanja u Davis Cupu, koja su trebala biti održana sredinom lipnja, odgođena su za neki kasniji termin.

- Zaštita zdravlja i dobrobit svih koji su uključeni u tenis, kao i šire publike, bila je i ostaje naša glavna zadaća. Svjesni smo značajnog utjecaja ovih odluka na sve uključene u naš sport i ne donosimo ih lako, međutim, moramo se i dalje voditi dokazima i procjenama stručnjaka, izjavio je predsjednik ITF-a David Haggerty.

Među turnirima koji su sljedeći na redu za otkazivanje je onaj na travi u američkom Newportu, tijekom kojega je ove godine trebala biti održana svečanost prijema Gorana Ivaniševića u Međunarodnu tenisku kuću slavnih.

U tjednu nakon turnira u Newportu, u kalendaru je umaški ATP turnir, čije je ovogodišnje održavanje također ugroženo, iako su iz svih teniskih organizacija obznanili da im je namjera održati natjecanja koja su u kalendaru nakon 13. srpnja. Naravno, uz dodatak - ako okolnosti to dopuste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!