11:31 / 05.04.2022.

Autor: A.M./HRT

Noćna mora za Wimbledon: Medvjedev s pobjedničkim peharom

Daniil Medvjedev

Daniil Medvjedev

Foto: Lev Radin / Shutterstock.com

Wimbledon bi mogao zabraniti nastup drugom tenisaču svijeta, Rusu Daniilu Medvjedevu, čak i ako pristane na izjavu kojom osuđuje politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

All-England klub dobio je pravno mišljenje po kojem može zabraniti nastup ruskom tenisaču bez pravnih reperkusija jer ima neovisan status u teniskom svijetu, što znači da ne mora biti relativno neutralan poput ATP Toura.


Podsjetimo, ATP Tour zadovoljio se time da ruski tenisači nastupaju bez nacionalne zastave i himne, no Englezi bi mogli otići korak dalje.


Kljulni čovjek u pritisku na All-England Club je britanski ministar sporta Nigel Huddleston, koji je jako glasan u svojim promišljanjima kako ruski i bjeloruski sportaši ne bi smjeli nastupiti u Londonu.

- Želimo pisano uvjerenje da ne primaju novac od Putina, Rusije i Bjelorusije i obećanje da neće davati proruske izjave, rekao je Huddleston.


Tako nešto ne bi bilo lako za ruske i bjeloruske tenisače i tenisačice zbog domaćeg odjeka takvog poteza.


I dok se moguća zabrana odnosi na desetine ruskih i bjeloruskih tenisača i tenisačica, glavna briga je oko Medvjedeva, čovjeka koji bi realno mogao dignuti pehar pobjednika Wimbledona, što je scena koja bi bila prava propagandna noćna mora za britansku Vladu u trenutačnim vanjskopolitičkim okolnostima nastalima ruskim napadom na Ukrajinu.


Rok za odluku je sve bliže, jer sredina svibnja je vrijeme podnošenja prijava za nastup u Wibledonu.


Drugi igrač svijeta trenutačno je na pauzi zbog manje operacija bruha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!