13:53 / 22.06.2020.

Autor: I.Ž.K./HRT

Nikola Pilić za HRT: Ideja je bila dobra, a dogodila se katastrofa

Nikola Pilić (Boris Šćitar/PIXSELL)

Nikola Pilić (Boris Šćitar/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ideja je bila dobra, a ispalo je kako je ispalo, izjavio je u razgovoru za HRT bivši izbornik hrvatske teniske reprezentacije Nikola Pilić.
U Studiju 4 gosti Petra Vlahova bili su Nikola Pilić, bivši izbornik hrvatske Davis Cup reprezentacije te Mario Zorko, glavni urednik Sportskih novosti. Analizirali su dramu oko koronavirusa u Zadru nakon što je objavljeno da je zaražen bugarski tenisač Grigor Dimitrov.

Ćorić zaražen: Dobro se osjećam

Zverev: Ispričavam se svima koje smo doveli u rizik

Čilić: Moj test je negativan


- Ideja da se u Zadru može vidjeti svjetski broj jedan, bila je to vrlo dobra ideja. No, dogodila se velika nesreća, da je Dimitrov igrao, a nije znao da ima koronou i došlo je do katastrofe, da se zarazilo i nekoliko igrača i trenera, izjavio je Pilić.

- Naravno da se finale moralo odgoditi i tako se od dobre ideje došlo do tragične situacije, dodaje Pilić. Njemački mediji oštro kritiziraju, posebice organizatora turnira Novaka Đokovića. Zašto se uopće išlo u organizaciju turnira?

- Nijemci uvijek kritiziraju, a oni su prvi počeli s turnirima, prije mjesec i pol dana oni su organizirali turnir. Najlakše je kritizirati. A što je s drugim stvarima koje se događaju u atletici, nogometu, Italiji, Španjolskoj? Kad ne igrate tri mjeseca, a profesionani ste sportaš, želite nešto napraviti... Ideja je bila dobra, pa i naš premijer je bio u gledalištu. Hoću reći, nesreća se dogodila, Dimitrov je došao s koronavirusom, on to nije znao, događat će se iste stvari, jer sport će morati početi prije ili kasnije, kaže Pilić.


- Od jedne super ideje, koja bi puno donijela Zadru, da se na takav način pomogne oživljavanju turističke sezone, jer Zadar i Hrvatska dobili bi fantastičnu promociju, dobili smo kontrapromociju, izjavio je glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko.

- Pokazuje se koliko je i mala nepažnja dovoljna, a nepažnja je sigurno to da svi sudionici nisu na vrijeme testirani, da se nisu poštovale sve upute koje slušamo proteklih mjeseci i sad se to izrodilo u jednu suprotnu priču, kaže Zorko.

Adria Tour jest teniski turnir, no mali dio je tu riječ o tenisu, a sve ono što se događalo oko toga, bilo je u suprotnosti sa socijalnom distancom. Bilo je raznih druženja, otvorenih i masovnih, dijeljenja autograma navijačima, na tribinama se nije vidio razmak...

- Cijeli koncept je ovdje bio zamišljen na druženju i masovnosti, bliskom kontaktu, od noćnih partyja, do košarke.... I sve bi to bilo super da nije došlo do ove krize. Virus je očito prisutan i moralo se s time računati, a turnir se mogao napraviti i bez svih tih pompoznih događanja, smatra Zorko.

- Sada je zbog neopreznosti cijeli koncept Đokovićevog Adria Toura doveden u pitanje. Vjerojatno je ovo neodigrano finale i kraj tog turnira za ovu sezonu, izjavio je Zorko.

Je li ovo raspršilo iluziju da će se sportska natjecanja vratiti vrlo brzo u onom pravom svjetlu?

- Svemu ovome što se događa treba pristupati maksimalno oprezno, tu treba pohvaliti Hrvatski nogometni savez i organizatore utakmica hrvatske nogometne lige koji poštuju sve mjere, koji su uveli obavezna testiranja za sve igrače. Ne znam koliko je dobro da su rano pušteni gledatelji, jer na tribinama nema nikakve socijalne distance i zbog takve opuštenosti i nepažnje može doći u pitanje i cijelo natjecanje, rekao je Zorko.

Pogledajte cijeli razgovor!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!