Maretiću dvostruka kruna na PH u tenisu u kolicima

19.10.2022.

13:44

Autor: HRT/Hina

Sven Maretić

Sven Maretić

Foto: - / HPO

 Na terenima TK Purger u Zagrebu održano je Prvenstvo Hrvatske u tenisu u kolicima koje je obilježio Splićanin Sven Maretić osvojivši dvostruku krunu.

Član teniskog kluba osoba s invaliditetom Split 2020 je osvojio naslov u pojedinačnoj i konkurenciji parova.


Nakon što je dva puta bio drugi, Maretić je po prvi puta postao prvak Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji pobijedivši u finalu sa 6-4, 5-7, 6-2 Antu Joskića (TKOI Tigar) koji je osam puta bio prvak Hrvatske pri čemu posljednjih šest godina. U susretu za treće mjesto Dražen Mikšić (TKOI Sirius) je sa 6-1, 6-3 slavio nad Antonijem Arambašićem (TKOI Tigar).


- Osjećaj je vrhunski, iza ovog uspjeha je puno rada i odricanja. Posljednje dvije i pol godine, moj cilj je bio postati državni prvak. Tempirali smo formu za Split Open i državno prvenstvo i uspjeli smo. Prezadovoljan sam, kazao je Maretić koji je slavio i u konkurenciji parova zajedno s Draženom Mikšićem (TKOI Sirius).


U finalu su bili bolji od para Anto Joskić - Antonijo Arambašić sa 4-6, 6-2, 10-6. Maretiću je ovo treći uzastopni naslov u paru, sa tri različita partnera.


- Od 1. lipnja iduće godine se počinju skupljati bodovi za paraolimpijske igre u Parizu. O nastupu na paraolimpijskim igrama nisam niti sanjao, ali sada se misli okreću prema Parizu i planiranju turnira. San svakog sportaša je barem nastupiti, dodao je Maretić koji se nalazi na 98. mjestu ITF ljestvice.

Prvenstvo Hrvatske u tenisu u kolicima

Prvenstvo Hrvatske u tenisu u kolicima

Foto: - / HPO

Dodajmo kako je početkom listopada igrao u finalu 1. Međunarodnog turnira tenisača u kolicima - Split Open 2022., koji je održan na splitskim Firulama. Maretić je u finalu izgubio od Austrijanca Josefa Reiglera sa 3-6, 1-6, dok je u konkurenciji parova s Reiglerom osvojio prvo mjesto.


- Sretan sam što smo nastavili tradiciju jer se prvenstva Hrvatske organiziraju od 1994. godine. Bilo je to kvalitetno natjecanje. Nakon šest godina dobili smo novog prvaka, pojavilo se i nekoliko kvalitetnih mladih igrača, kazao je izvršni direktor Hrvatskog saveza tenisača u kolicima, Anto Joskić ujedno i najbolje rangirani hrvatski tenisač u kolicima koji se trenutačno nalazi na 67. mjestu ITF rang ljestvice.


Joskić je osam puta bio hrvatski prvak, pri čemu zadnjih šest godina.


- Drago mi je da sam dobio ozbiljnu konkurenciju u Hrvatskoj i da se možda možemo plasirati na Paraolimpijske igre u Pariz. Hrvatska do sada nije imala predstavnika na POI u tenisu u kolicima. Lista se zaključava 1. lipnja 2024. godine, a za plasman u Pariz treba biti među 48. Nije se lako plasirati na paraolimpijske igre, potrebno je puno nastupa na turnirima, puno putovanja. Bila bi to velika stvar za Hrvatsku, ali i za tenis u kolicima, dodao je Joskić.


Naglasio je kako je dobra stvar da sada u Hrvatskoj ima dosta turnira, Zagreb Open i Sirius Open u Zagrebu, zatim turnir u Umagu u sklopu ATP-a, te od ove godine i Split Open.


- Cilj nam je privući što više mladih, preporučio bi tenis svima, posebno mladima jer je to dobro za fizičko zdravlje, poručio je Joskić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!