10:15 / 15.01.2022.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

U iščekivanju ročišta 'mala pobjeda' Đokovićevih odvjetnika

Čeka se ročište u slučaju Đoković

Čeka se ročište u slučaju Đoković

Foto: Loren Elliott / REUTERS

Najbolji svjetski tenisač Novak Đoković provest će još jednu noć u prihvatilištu za migrante prije ročišta u nedjelju, pri čemu se svjetski broj 1 nada da će sud poništiti odluku o deportaciji i tako mu omogućiti da se natječe na Australian Openu i bude u konkurenciji za rekordnu 21. Grand Slam titulu. 

Đoković je stigao u Hotel Park u Melbourneu, isto prihvatilište za migrante u kojemu je bio pritvoren prošloga tjedna, u subotu poslijepodne po lokalnom vremenu, navodi Reuters, pozivajući se na svog očevica.

- Zaustavite torturu, pustite ih van, uzvikivalo je desetak aktivista za prava izbjeglica dok su Đoković i pripadnici australske granične policije ulazili u podzemnu garažu hotela, u kojemu se nalazi 33 azilanta te putnici kojima je nametnuta izolacija.

- Idi doma, Novače, uzviknuo je biciklist koji je prolazio pored prihvatilišta za migrante.

CNN je ranije javio kako je Đoković pritvoren na tajnoj lokaciji kako bi se osigurala sigurnost svjetskog broja jedan i spriječio medijski cirkus te nije sigurno kako je upravo Novak Đoković osoba koju su fotografirali u automobilu koji je napustio prostor ispred ureda njegovih odvjetnika.

Đoković je ranije prespavao četiri noći u Hotelu Park, a u ponedjeljak ga je sudac oslobodio, presudivši da je odluka o otkazivanju vize po dolasku u Australiju neosnovana. Australski ministar za imigracije Alex Hawke potom je odlučio poništiti vizu Đokoviću jer bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv Covida-19 u Australiji, pokazuju sudski spisi objavljeni nakon prvog ročišta na Saveznom sudu.

- Iako priznajem da gospodin Đoković predstavlja neznatan rizik, kao pojedinac, za prijenos Covida-19 drugim osobama, svejedno smatram da njegovo prisustvo može predstavljati rizik za zdravlje australske zajednice, naveo je Hawke u pismu srpskom tenisaču i njegovom pravnom timu.

Sudac David O'Callaghan zakazao je ročište o Đokovićevom prizivu za 23.30 sati u subotu po srednjoeuropskom vremenu. Ročište neće biti održano pred samo jednim sucem, nego pred vijećem sudaca, a australski mediji prenose kako je to "mala pobjeda Đokovićevog odvjetničkog tima".  Naime, odvjetnici prvog tenisača svijeta tražili su da ročište bude pred više sudaca jer je u tom slučaju  australskoj vladi ograničeno pravo na žalbu. 

Đokovićevi su odvjetnici u petak kazali kako će argumentirati da bi deportacija samo pojačala antivakserski sentiment te da bi bila u jednakoj mjeri prijetnja javnom redu i zdravlju, kao i dopuštanje Đokoviću da ostane, usprkos zahtjevu australskih vlasti da svi posjetitelji moraju biti cijepljeni.

Prema odluci suda od petka 34-godišnji tenisač morao je razgovarati s dužnosnicima za imigraciju u subotu, a nakon toga slijedi razgovor s odvjetnicima. Nakon razgovora s odvjetnicima Đoković, po odluci suda, vraća se u prihvatilište za migrante. Granična policija i dužnosnici ministarstva za imigracije nisu se još očitovali o tome je li Đoković bio na razgovoru.

Tenisači podijeljeni

- Iskreno, pomalo sam umoran od ove situacije jer vjerujem da je važno pričati o našem sportu, našem tenisu, rekao je Španjolac Rafael Nadal, koji je također osvojio 20 Grand Slamova kao i Đoković, novinarima u Melbourneu Parku gdje se održava Australian Open.

Reket broj 3, Nijemac Alexander Zverev, smatra pak da su australske vlasti bile nepravedne prema Đokoviću te da ga koriste kao sredstvo za vlastite političke probitke, što Canberra odbacuje.

- Ovo očito nije dobra stvar ni za koga, pogotovo ne za njega, ali nemojte dovoditi u pitanje njegove uspjehe zbog ovoga, poručio je Zverev.

Medicinsko izuzeće od obveze cijepljenja za Đokovića, izazvalo je kritike Australaca koji su živjeli u jednom od najdužih i najrestriktivnijih lockdowna na svijetu, a preko 90 posto odraslih je cijepljeno, dok su hospitalizacije rekordno visoke.

Pitanje je važno i za premijera Scotta Morrisona koji se priprema za izbore u svibnju. Australci većinom podržavaju oštre restrikcije ulasku u zemlju u pandemiji, ali vlada je kritizirana zbog postupaka po pitanju izdavanja vize Đokoviću.

Đoković će, ako izbjegne deportaciju, u prvom kolu igrati sa sunarodnjakom Miomirom Kecmanovićem.

- Australian Open puno je važniji od svakog igrača. Ako će u konačnici igrati - dobro, ali ako neće igrati, Australian Open će biti velik i bez njega, rekao je Rafael Nadal. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!