20:30 / 01.03.2022.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

ITF suspendirao teniske saveze Rusije i Bjelorusije

Ilustracija

Ilustracija

Foto: AtlasStudio / Shutterstock

Međunarodne teniske organizacije pod čijom su ingerencijom svi profesionalni teniski turniri u utorak su zajednički osudile rusku invaziju na Ukrajinu te objavile poteze kojima se teniski savezi Rusije i Bjelorusije isključuju iz Međunarodne teniske federacije (ITF), a igračima iz tih zemalja uskraćuje pravo igranja pod nacionalnom zastavom.

- Naše su misli sa stanovnicima Ukrajine i čestitamo mnogim igračicama i igračima koji su progovorili i poduzeli korake protiv ovog neprihvatljivog čina agresije. I mi podržavamo njihove zahtjeve za prekidom nasilja i pozive na povratak mira, stoji u zajedničkom priopćenju Udruge teniskih profesionalaca (ATP), Ženske teniske udruge (WTA), Međunarodne teniske federacije (ITF) i Grand Slam turnira.

U priopćenju su navedene i odluke pojedinih tijela. ITF-ov Upravni odbor je odlučio suspendirati teniske saveze Rusije i Bjelorusije te do daljnjega isključiti reprezentacije iz momčadskih i ekipnih natjecanja. Isto je tijelo odlučilo da se otkazuju svi turniri pod ingerenecijom ITF-a u te dvije države.

Upravni odbori ATP-a i WTA-a odlučili su otkazati zajednički turnir u Moskvi, koji je trebao biti na rasporedu u listopadu.

Tenisačice i tenisači iz Rusije i Bjelorusije mogu i dalje nastupati na svim turnirima, ali do daljnjega uz njihova imena ne mogu biti istaknuta nacionalna obilježja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!